Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Балкани! WTF?

„Balkans – Ways to Friendship“, най-новото родно сдружение за събития в културата, излиза на столичната клубна сцена с първи концерт

Концерт в Ниш, Сърбия, на прогресив рокаджиите от група „Ювиги“: Генев, Моновски, Пачовски и Солаков, е сред първите събития на  сдружение „Balkans – Ways to Friendship“. - Балкани! WTF?

Концерт в Ниш, Сърбия, на прогресив рокаджиите от група „Ювиги“: Генев, Моновски, Пачовски и Солаков, е сред първите събития на сдружение „Balkans – Ways to Friendship“.

Колко рок групи от Сърбия, Турция, Румъния или Македония пoзнавате? А колко съвременни джаз изпълнители сте имали честта да съпреживеете от тези или от която и да е от останалите страни на Балканите? Знаете ли, че в Босна и Херцеговина живее и твори китаристът, който през 80-те отказва оферта от „Уайтснейк“, защото иска да направи собствената си група голяма? Или че китаристът на гръцка метъл банда е избор номер едно за турнетата на Ози Озбърн вече почти десет години? А че румънски джаз саксофонист, живеещ в Австрия, прави интерпретации на български народни песни в колаборация със световни имена в жанра? Или пък че един страхотен джаз барабанист от Турция е кръстил актуалния си албум „Наздраве“, защото е роден в Сливен?

Тези въпроси поставят момчетата и момичетата от „Balkans – Ways to Friendship“, най-новото родно сдружение за събития в културата, което излиза на столичната клубна сцена с първи концерт – на сръбския джаз квартет NaissBlue. Гостите от Ниш ще се представят пред софийската публика на 10 ноември, четвъртък, от 21,30 ч. в столичното „Студио 5“.

Нишлии са основани едва преди четири години, но вече имат два студийни албума, а през октомври завършват записите по своя трети диск, който се очаква да излиезе скоро и ще съдържа джаз интерпретации по композиции на известния сръбски филмов композитор Зоран Симянович. Момчетата свирят иначе авторска музика – комбинация от стилове като класически джаз, пост-боп, нео-боп и авангард. Името им идва от римското наименование на Ниш, който в античността е бил наричан Naissus.

NaissBlue ще свирят за пръв път в София и за втори в България, тъй като тази година дебютираха на наша земя като част от международния джаз фестивал в Банско. А през миналата направиха своя дебют и на огромния международен фестивал „Нишвил“ в родния им град.

Два дни по-късно българите ще върнат визитата, представяйки пред нишката клубна публика родната прогресив рок гордост „Ювиги“ и македонските млади надежди от стоунър/слъдж/прогресив групата „Drioma“ от Куманово. Ролята на локална поддръжка ще изиграят „Rage Against the Komšije“. Тройният рок концерт ще бъде на 12 ноември в клуб „Black Stage“ в Ниш от 22 ч.

Идеята за сдрежението „Bаlkans – Ways to Friendship“ хрумва една лятна вечер на няколко близки приятели, събрали се на бира в парка. Решили, че им е дошло до гуша да се оплакват как нещата, които трябва да се случват у нас, или които просто харесват, така и не се появявят. Като „фенове на тъмната балкано-субектна действителност и върли врагове на апатията, налегнала ни един спрямо друг“, момчетата и момичетата от „Bаlkans – Ways to Friendship“ съвсем естествено поставили Балканите като фокус на своята идея.

„Абревиатурата, която образува името ни, съвсем не е случайна – освен, че значи „Пътища към приятелство“, изглежда провокативно, WTF задава и въпросите „Защо?“ и „Какво?“. Защо, по дяволите, балканците сме толкова еднакви и в същото време толкова стряскащо не се познаваме и не искаме да се опознаем на това изстрадало кръстопътно късче земя? Какво, по дяволите, правим/трябва да направим за да променим тази ситуация? Или както добре го синтезира един наш румънски приятел и поддръжник: „WTF! Get along, you all live in the same part of the world!”, обясняват организаторите.

След подготовки, бюрокрация по регистрацията в съда, обмисляне и премисляне на идеи и стратегии, са налице първите им две събития.

„Като се замислим – някак странно е да знаем за безчет далечни ни по география и култура творци, да следим изкъсо кариерите и личните им животи, а да не подозираме за съществуването на онези, които ни заобикалят – отбелязват от „Bаlkans – Ways to Friendship“. – И да се учудваме, когато някой заговори за рок от Сърбия, защото за нас „сръбска музика“ означава едно конкретно нещо, с което в представите си изчерпваме цялата музикална сцена на западните ни съседи. Да се впечатляваме, когато някой говори за любимия си джаз изпълнител от Турция, защото тези географски ширини се асоциират само и единствено с ориенталски ритми. Да се питаме откъде са се взели тези чисто нашенски ритми в саксофона на онзи румънски изпълнител, който дори не знаем какъв стил свири…

А всичко това може да бъде съвсем другояче, ако се познавахме малко по-добре тук, на Балканите, ако се интересувахме малко повече един от друг, вместо да не се харесваме по инерция или просто да сме си безразлични. Защото сме си до болка близки. Тъкмо заради това ние решихме да създадем сдружение, чиято основна цел да е популяризирането, развитието и подпомагането на съвременната балканска култура и изкуство в България чрез организирането на поредица от тематични събития, на които да се изявяват представители на всички страни на Балканите.“

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах