Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Балканика“ на 20 г. Или как се прави политика чрез литературата

През октомври ще бъде връчено юбилейното издание на международната награда

Писателят Николай Стоянов, председател на УС на Фондация „Балканика“ - „Балканика“ на 20 г. Или как се прави политика чрез литературата

Писателят Николай Стоянов, председател на УС на Фондация „Балканика“

За 20-и път тази година международната Фондация „Балканика” ще присъди едноименната Награда на балканските народи за литература, чрез която вече второ десетилетие прави политика в културата. Лауреатът на юбилейното издание ще бъде обявен на 4 октомври на официална церемония в зала 6 на НДК. Председател на международното жури е американският професор и известен славист Андрю Вахтел, президент на Централния Средноазиатски Американски университет.

Създадена през 1995 г., „Балканика” е една от малкото инициативи в нашия размирен регион, която съществува и работи успешно вече 20 години. Нейни учредители са издателства от 7 балкански държави – България, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния и Албания. За да няма междусъседски спорове, присъщи на размирния ни регион, създателят й – писателят Николай Стоянов, е регистрирал учредителите с имената на столиците, в които живеят и работят – София, Атина, Белград, Скопие…

През годините литературната фондация оцеля дори по време на бомбардировките над Сърбия, когато политическите взаимоотношения между страните на Балканите бяха крехки. Поради това си спечели уважението далеч зад пределите на нашия полуостров. Още от създаването си тя е подкрепяна от ЮНЕСКО и няколко нейни международни събития минават под патронажа на световната организация за култура и образование – първата среща (1998 г.) на писателите от Балканския регион в България, участието в конференцията на ЮНЕСКО в град Визби на шведския остров Готланд на тема „Как да разоръжим историята?”.

В последните години фондацията изпълнява проект на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова „Балканските мостове говорят” в различни балкански държави. „Балканика” е била фокусна тема на Франкфуртския и Женевския панаири на книгата, на литературния салон във френския град Кан; съорганизатор с Френския културен институт в Босна на голяма среща в Сараево с участници от целия свят.

Ежегодните сесии, на които международно жури определя новия лауреат, фондацията провежда в различните столици или големи градове на страните-учредителки. Освен тези официални събития, „Балканика” създаде и Работилница за преводачи от и на балкански езици – за съвместна работа на автори и преводачи; съучредител е на Кинофестивала във френската столица See a Paris, представящ най-нови филми от Югоизточна Европа…

В историята на „Балканика” досега са номинирани над 100 автори от 7 балкански страни – някои от тях са били кандидати за статуетката по 2-3 пъти. Повечето от книгите на лауреатите са преведени и издадени на всички балкански езици и в много от европейските държави.

Българските носители на престижната награда са Антон Дончев, Димитър Шумналиев и Здравка Евтимова. През годините кандидати от България са били още Йордан Радичков, Владо Даверов, Калин Донков, Кирил Кадийски, Атанас Наковски, Христо Карастоянов, Бойко Ламбовски, Деян Енев, Николай Милчев, Емил Андреев, Алек Попов. Всички те са попадали във финалната тройка преди определянето на наградата.

Сред чуждите носители на „Балканика” са сръбският писател Давид Албахари, който днес живее в Канада, албанецът Исмаил Кадаре, установил се в Париж, румънецът Василе Андру, македонецът Венко Андоновски, турските писатели Недим Гюрсел и Таксим Южел, гръцкият класик Никос Баколас, авторът от по-новото сръбско литературно поколение Владислав Баяц и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg