Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

БАН подкрепя правителството по темата „Северна Македония“

Заради „историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители“

Центърът на Скопие е превърнат в скулптурен парк, в който присъстват редица герои от историята, за която Македония претендира. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - БАН подкрепя правителството по темата „Северна Македония“

Центърът на Скопие е превърнат в скулптурен парк, в който присъстват редица герои от историята, за която Македония претендира. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Българската академия на науките не приема предложената преговорна рамка на ЕС за Северна Македония и проекта на декларация към нея, се казва в специално съобщение на ръководството на БАН. Изявлението на академиците е свързано с темата за историческото минало на географската област Македония и с българските корени на мнозинството от жителите на Република Северна Македония.

Цялото изявление гласи:

„Българската академия на науките, вярна на своите традиции да се грижи „за изучаването на българските земи и природа, българския бит, език, книжнина, българската история…“, следи с изострено внимание развитието на отношенията между София и Скопие. Тя намира за ползотворни усилията на българското правителство за приобщаване на Република Северна Македония към ценностите на Европейския съюз и подкрепя позицията му до Европейската комисия, че не приема предложената към момента преговорна рамка за Р. С. Македония и проекта на декларация към нея.

Във връзка с това заявява, че неотклонно ще отстоява с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, включително българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители. Академията ще продължи с изследванията по темата „Македония“ и популяризиране на резултатите, независимо от политическите влияния и стремежи на определени кръгове в Р. С. Македония за преиначаване на миналото”.

Споровете между България и Северна Македония, които блокират преговорите на балканската държава за влизане в ЕС, са свързани с езика, общата история и проблема с малцинствата. Според външния министър Екатерина Захариева, България няма никакви претенции как се самоопределят гражданите на Северна Македония и как определят техния език, но не може и те да имат претенции към българските граждани. Не ни притеснява само проблемът с историята, но и езикът на омразата, каза тя. Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни. Сред основните условия на София е Скопие да не предявява и подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

В края на 2019 г. БАН и Македонската академия на науките влязоха в задочен спор за произхода на македонския език. МАНУ прие „Харта за македонския език“, в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като „македонски“.

БАН отговори с официално становище, в което заяви, че „Официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език“ и нарече „Хартата за македонския език” „пореден опит за некоректна подмяна на лингвистичната и историческата истина за произхода, същността и функционирането на официалната книжовна норма в Р Северна Македония“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах