POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

БАН продължава помощта си за учени от Украйна

17 украински учени вече работят в институти на Българската академия на науките

Украинските учени работят в институти на БАН в областта на историята, биологията, икономиката, изкуствознанието и физиката. Снимка: Българска академия на науките - БАН продължава помощта си за учени от Украйна

Украинските учени работят в институти на БАН в областта на историята, биологията, икономиката, изкуствознанието и физиката. Снимка: Българска академия на науките

БАН продължава програмата си за подпомагане на учени от Украйна, съобщи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на среща с украински учени, които работят в институти на Академията.

Седемнадесет украински учени, родом от Харков, Киев, Мелитопол и Северодонецк, сред които петима бесарабски и таврийски българи, са вече част от академичните звена на БАН. Те работят в институти на БАН в областта на историята, биологията, икономиката, изкуствознанието и физиката.

Центърът по българистика в Харковския национален университет „Проф. Марин Дринов“ продължава своята работа и след началото на войната, отбелязва директорът на Центъра доц. Сергей Страшнюк. По време на срещата той представи ценно издание за епистоларното наследство на проф. Марин Дринов. Проектът е завършен в България и е с висока научна стойност.

След началото на военните действия в Украйна БАН предостави почивната си база за настаняване и обяви дарителска кампания за украинските бежанци. Тези инициативи също ще продължат, декларираха от Академията.

От началото на военните действия са загинали 28 души от Харсковския университет, съобщиха украинските учени.

„Наш човешки дълг е да подпомогнем колегите си“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg