VivaPay

БАН: В Северна Македония говорят на български диалект

В ново научно издание се предлага да се въведе понятието „северномакедонски български език”

Това, че в Северна Македония говорят диалект на български език, не означава задължително, че там живеят българи, каза проф. Васил Николов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - БАН: В Северна Македония говорят на български диалект

Това, че в Северна Македония говорят диалект на български език, не означава задължително, че там живеят българи, каза проф. Васил Николов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Македонският език е писмено-регионална норма на българския, твърдят в научно издание на БАН. Книгата „За официалния език на Република Северна Македония” бе представена от зам.-председателя на БАН проф. Васил Николов в сутрешния блок на Би Ти Ви. В нейното написване са взели участие видни български историци и езиковеди.

Проблематиката на езиковата норма е разгледана най-вече от лингвистична гледна точка. Според проф. Николов в Северна Македония се говори на български диалект, без това задължително да означава, че там живеят българи.

„Етническото самосъзнание е нещо лично – подчерта историкът. – Преди 100 години този проблем не е съществувал.”

Научното изследване „За официалния език на Република Северна Македония”. Снимка: БАН

Историческото развитие на езика в Република Северна Македония е свързано с политически решения, довели до промяна и отдалечаване на диаспората от корените ѝ през последните 75 години.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Учените от БАН пишат книгата, след като на 3 декември 2019 г. в Македония е приета Харта за македонския език, в която се откриват научни неистини. Непосредствено след това БАН излезе с официална декларация, в която заяви:

„Повелбата за македонскиот jазик на Собранието на МАНУ“ е пореден опит за некоректна подмяна на лингвистичната и историческата истина за произхода, същността и функционирането на официалната книжовна норма в Р Северна Македония“.

Вижте още: БАН: ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е РЕГИОНАЛНА НОРМА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Веднага след това учените започват работа върху научното изследване, публикувано в новата книга, чиято цел не е в това да се променя идентичността на съседите ни, а да се направи задълбочено изследване на процесите, които въздействат върху писмено-регионалната норма на българския език на територията на македонската държава. Последното подобно изследване е правено през 1979 г. при съвсем различни политически обстоятелства.

Проф. Николов подчерта, че експертите предлагат да се въведе понятието „северномакедонски български език”.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg