Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

БАН: В Северна Македония говорят на български диалект

В ново научно издание се предлага да се въведе понятието „северномакедонски български език”

Това, че в Северна Македония говорят диалект на български език, не означава задължително, че там живеят българи, каза проф. Васил Николов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - БАН: В Северна Македония говорят на български диалект

Това, че в Северна Македония говорят диалект на български език, не означава задължително, че там живеят българи, каза проф. Васил Николов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Македонският език е писмено-регионална норма на българския, твърдят в научно издание на БАН. Книгата „За официалния език на Република Северна Македония” бе представена от зам.-председателя на БАН проф. Васил Николов в сутрешния блок на Би Ти Ви. В нейното написване са взели участие видни български историци и езиковеди.

Проблематиката на езиковата норма е разгледана най-вече от лингвистична гледна точка. Според проф. Николов в Северна Македония се говори на български диалект, без това задължително да означава, че там живеят българи.

„Етническото самосъзнание е нещо лично – подчерта историкът. – Преди 100 години този проблем не е съществувал.”

Научното изследване „За официалния език на Република Северна Македония”. Снимка: БАН

Историческото развитие на езика в Република Северна Македония е свързано с политически решения, довели до промяна и отдалечаване на диаспората от корените ѝ през последните 75 години.

Учените от БАН пишат книгата, след като на 3 декември 2019 г. в Македония е приета Харта за македонския език, в която се откриват научни неистини. Непосредствено след това БАН излезе с официална декларация, в която заяви:

„Повелбата за македонскиот jазик на Собранието на МАНУ“ е пореден опит за некоректна подмяна на лингвистичната и историческата истина за произхода, същността и функционирането на официалната книжовна норма в Р Северна Македония“.

Вижте още: БАН: ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е РЕГИОНАЛНА НОРМА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Веднага след това учените започват работа върху научното изследване, публикувано в новата книга, чиято цел не е в това да се променя идентичността на съседите ни, а да се направи задълбочено изследване на процесите, които въздействат върху писмено-регионалната норма на българския език на територията на македонската държава. Последното подобно изследване е правено през 1979 г. при съвсем различни политически обстоятелства.

Проф. Николов подчерта, че експертите предлагат да се въведе понятието „северномакедонски български език”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах