Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Банално, възторжено, инфантилно

Новото шоу на БНТ „Любимците на България“ класира един на върха, а останалите звезди праща в периферията на народната любов

„Художествената гимнастика е спортът, който ни връща към изкуството“, отбеляза ентусиазирано водещият Миро в първия брой на предаването. Снимка: БНТ - Банално, възторжено, инфантилно

„Художествената гимнастика е спортът, който ни връща към изкуството“, отбеляза ентусиазирано водещият Миро в първия брой на предаването. Снимка: БНТ

Есен е, пилците се броят. И докато народът усърдно попълва преброителни карти, в БНТ са решили да преброят любимците на България. На 23 септември бе излъчен първият брой от новото интерактивно шоу на БНТ с водещ певеца Миро. „Любимците на България“ до края на годината ще пита българите кой е любимият им спортист, кинаджия, театрал, образователен деец, писател, лекар, учен, инфлуенсър, коя популярна двойка най-много обичат – и въобще всичко, което още хрумне на продуцентите.

БНТ има слабост към подобен тип предавания. В един подобен формат българите избраха любимото си изобретение – чушкопека. Пак от ефира на националната телевизия разбрахме, че народът цени най-много строежа на Димитровград, а най-вълнуващата любовна история е тази на Вапцаров и съпругата му. Научихме, че най-любимата книга на българите е „Под игото“, а най-любим филм – „Време разделно“. Тази спонтанна телевизионна социология има стойност само като шоу, като тема за махленско обсъждане, Фейсбук ирония или патетична възхвала.

В същата смислова категория е и новото предаване „Любимците на България“. Продуцентите от „Нутрика филмс“, които правят и шоуто „Събота вечер с Митко Павлов“ в БНТ, едва ли вярват, че резултатите от това допитване ще допринесат съществено за подреждане на културно-обществения контекст у нас.

Всяко предаване има толкова тежест, колкото има и водещият му. И макар че Миро безспорно е известен, той е поппевец, а не обществен авторитет. За компенсация на лековатото излъчване на водещия авторите са вкарали така обичания от сценаристите на подобен тип предавания „панел“ с коментатори. Формулата е ясна, пробвана отдавна, нищо ново не е прибавено – всяка номинация се представя с кратко видео, а после гостите в студиото казват набързо какво мислят. Всичко е на повърхността, не ни поднасят нищо ново, не се очакват изненади.

В първото предаване гости бяха тв водещият Георги Милков, полифункционалната Ваня Щерева, бизнесменът Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на „Мултигруп“, и нашумелият отново напоследък археолог Николай Овчаров.

„Цели двама професори“, изтъкна възторжено Миро – но реално нито един. Научните титли на Овчаров, отбелязани в НАЦИД, са доктор и доцент. А Вълканов никога не е изкачвал в академичната йерархия, той е почетен професор на Минно-геоложкия университет – форма на благодарност за даренията, направени за вуза.

Вероятно има някакъв смисъл в това да накараш хора без пряка връзка със спорта да коментират големите български спортисти, все пак става дума за народна класация, не за професионална. Но тогава рискът да получиш неадекватни коментари е сериозен. И се раждат лафове като този на Ваня Щерева:

„Когато Гришо спи с красива жена, всички спим с нея“.

Или като заявката на Овчаров, известен с това, че открива каквото си иска:

„Тези дни открих четирима олимпийски шампиони по надписи, от времената, когато футболът не е бил изобретен“.

Първият коментатор – Георги Милков, пък откри темата с думите:

„Лекар, на когото вярвам, ми каза, че спортът не е полезен“.

По-късно също той сравни руската треньорка Ирина Винер с Дарт Вейдър, а момичетата от нашия отбор по художествена гимнастика нарече „джедаите на доброто”.

Водещият, силно ентусиазиран, не остана по-назад с репликата:

„Художествената гимнастика е спортът, който ни връща към изкуството“.

На финала зрителят трябваше да бъде покорен с афоризъм като от кафе-късметче:

„Спортът не е само минало, той е и бъдеще”.

Усещането след това предаване, което в идеалния си вариант би трябвало да напомни за успехите и героите на днешния ден в България, е като за измъчена дискусия в социална мрежа. Нищо ново, нищо величаво и нищо смислено не би могло да бъде поднесено в подобен формат. Дори няма как да се създаде истински дебат, защото кой може да оспори успехите на хора като Стоичков, Бербатов, Григор Димитров, Ивет Лалова, Йордан Йовчев, Ивет Горанова и отбора по художествена гимнастика? И на кого изобщо му е хрумнало, че трябва да бъдат подреждани в „йерархия на харесването“? Нима не е ясно, че няма нива на възхита пред успехите на талантливите българи в която и да е област? Обидно е да се твърди, че някой е обичан повече от другите, обидно е не само за талантите, но и за всички, които им се възхищават. И ако такава класация може да бъде приета за книги, филми и постижения на културата и науката, тя става абсолютно неприемлива, когато иде реч за живи хора.

Лепвайки титлата „любимец на България“ само на един от тях („панелистите“ бяха почти единодушни, че това ще е Стоичков), означава, че поставяш другите в някаква периферия, някак лишени от любовта на хората. Излиза, че трябва да се състезават не само в своите спортове, а и помежду си. За да бъдат „любимци”.

През 1958 г. Владимир Янчев засне комедията „Любимец 13“, иронизирайки точно такъв тип фаворизиране на един за сметка на всички останали. Явно не сме разбрали урока.
Сега предстои зрителите да гласуват онлайн. Ще натискат смело копчето в зависимост от моментното си настроение, от личните си пристрастия, със завист или възхита. Получиха свободата да бъдат съдници на кариери, на съдби, на хора, постигнали върхове в кариерите си. Удобно скрити зад екрана, анонимните зрители ще отговарят на инфантилен въпрос:

„Кого обичаш повече?“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах