Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Банан, залепен с тиксо, в центъра на съдебен спор за авторско право

Съдът позволи на американец да заведе дело, въпреки че „въпросът дали това е изкуство е по-скоро метафизичен, а не юридически“

Вляво: „Банан и портокал“ на Джо Морфорд, вдясно: „Комикът“ на Маурицио Кателан - Банан, залепен с тиксо, в центъра на съдебен спор за авторско право

Вляво: „Банан и портокал“ на Джо Морфорд, вдясно: „Комикът“ на Маурицио Кателан

Банан, залепен на стена с тиксо, се оказа предмет на спор за авторско право – произведението на Маурицио Кателан не е толкова оригинална идея, както първоначално бе възприета, твърди американският артист Джо Морфорд. Съдът в Маями отхвърли иска на Кателан жалбата на Морфорд да бъде не бъде взета под внимание, преди да се е стигнало до съдебен процес и американският му колега е свободен да заведе дело за нарушени права, съобщава „Артнет Нюз“.

Бананът на раздора е творбата „Comedian“ (Комикът) на Кателан, представена за пръв път през 2019 г. на изложението „Art Basel Miami Beach“. Според Морфорд Кателан е копирал идеята му от „Банан и портокал“ – банан и портокал, залепени с тиксо на зелен фон.

В Маями „Комикът“ мигновено се превърна в хит и заля социалните мрежи, отбелязва „Арт Нюзпейпър“, а критици и посетителите се разделиха на двата полюса в мненията си. Животът на оригиналното произведение – поне във физическото измерение – приключи, когато бананът бе изяден от пърформанс артиста Дейвид Датуна.

Вижте още: МЪЖ ИЗЯДЕ БАНАНА, КОЙТО СЕ ПРЕДЛАГАШЕ ЗА $150 ХИЛ.

„Въпросът дали банан, залепен с тиксо на стена, може да бъде изкуство е по-скоро метафизичен, а не юридически – казва съдия Робърт Скола. – Но правният въпрос пред съда може да се окаже също толкова труден: представя ли Морфорд достатъчно доказателства, които уличават, че бананът на Кателан нарушава авторското право на неговия банан?

Ищецът твърди, че има патент над „Банан и портокал“, издаден в САЩ през 2000 г. Междувременно от съда са прибегнали до методи като наблюдение с просто око, за да изготвят сравнителен анализ между двете произведения:

„И в двете произведения едно парче сребърно тиксо започва горе отляво и върви надясно под ъгъл, закрепвайки центриран жълт банан, наклонен надолу, към стена. И в двете творби бананът и тиксото се пресичат приблизително в средната точка на плода, въпреки че тиксото е по-малко центрирано върху банана в работата на Морфорд, отколкото в „Комикът“, се казва в съдебните документи.

Същевременно „координацията и аранжировката на „Банан и портокал“ не са достатъчно оригинални“, за да са защитени от закона за авторското право, отбелязват още от съда. Въпреки това Морфорд доказва с жалбата си известна прилика между двете произведения и следователно ще получи правото да заведе съдебен иск срещу Кателан.

Бананът с тиксо и негови копия са донесли на Кателан приходи от почти 400 хил. долара, става ясно от документите, подадени пред магистратите.

„За мен „Комикът“ не е шега – казва той в интервю по повод противоречиво приетото си произведение. – Бананът е искрен коментар и разсъждение над това, което ценим. На арт изложения скоростта и бизнесът са най-важни, затова си помислих – ако съм на изложение, то аз мога да продам един банан така, както останалите продават картините си. Можех да се впиша в системата, но по мои собствени правила.“

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах