Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бангладеш се отказва от исляма като национална религия?

Силата на секуларизма е с нашия народ, казва водещ политик

Мюсюлманската религия е най-голямата в Бангладеш – изповядват я около 150 милиона души. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Бангладеш се отказва от исляма като национална религия?

Мюсюлманската религия е най-голямата в Бангладеш – изповядват я около 150 милиона души. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Бангладеш обмислят премахването на исляма като национална религия на страната, след като водещ политик заяви, че народът приветства „силата на секуларизма“.

Д-р Абдур Разак от управляващата партия Awami League предложи религията да бъде изтеглена от Конституцията на дискусия в Националния пресклуб в столицата Дака, предава британският „Индипендънт“.

„Бангладеш е страна на обществена хармония – коментира той. – Тук живеем с хора от всички религии и не бива ислямът да е конституиран като държавно вероизповедание.

Казвал съм го в чужбина, казвам и сега, че ислямът ще отпадне от Конституцията, когато настъпи моментът. Силата на секуларизма е с хората в Бангладеш. Тук няма такова нещо като „малцинство“.“

Разак смята, че ислямът е останал държавна религия по „стратегически причини“ – на дискусията обаче той отказа да говори по-подробно по темата.

Мюсюлманската религия е най-голямата в Бангладеш – изповядват я около 150 милиона души. В страната се намира четвъртата по големина ислямска общност в света след Индия, Пакистан и Индонезия. Според национално проучване от 2003 г., религията е основният начин, по който хората в Бангладеш се самоопределят. Атеизмът в държавата е рядкост.

По време на скорошна своя реч министър-председателят Шейх Хасина подчерта важността от „полагането на грижа“ към онези, които следват малцинствени религии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах