Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Банкси и бабата със слушалки

Това са първите графити на художника от лятото насам

Бабата със слушалките е вперила поглед в пуст постамент. - Банкси и бабата със слушалки

Бабата със слушалките е вперила поглед в пуст постамент.

В британския пристанищен град Фолкстоун се появиха нови графити на уличния художник Банкси, съобщи английският вестник „Телеграф“. Изображението възрастна жена със слушалки, която разглежда празен постамент, украси стена в района Пейърс парк. Графитите веднага бяха защитени с прозрачно фолио.

Това е първата проява на уличния художник от лятото насам, когато той рисува за музикалния фестивал Гластънбъри.

На сайта на Банкси беше качена снимка на стената преди появата на рисунката. Първоначално там имало други графити, които били замазани със сива боя. Точно тази сива боя е станала основа за проекта на анонимния маестро. Разглеждащата „произведението на изкуството“ бабка е преметнала през рамото си устройство, което прилича на аудиогид, който може да се вземе при посещение в повечето големи музеи.

В сайта на Банкси е уточнено, че рисунката е създадена за Фолкстоунското триенале – местен фестивал на съвременното изкуство, който тази година се провежда от 30 август до 2 ноември. Форумът стана широко известен заради проекта на немския художник Михаел Зайлщорфер, който зарови в пясъка на градския плаж златни слитъци на стойност 10 000 лири стерлинги (около 25 000 лв.). Районът Пейърс парк, където се появиха графитите с бабата, е основната площадка на фестивала.

Истинската самоличност на Банкси все още не е установена. Графитите му започнаха да украсяват улиците в началото на 90-те години. Сега работите му имат култов статус, оценяват се на милиони долари и значително увеличават цените на недвижимите имоти, върху които са нарисувани.

Стената Пейърс парк преди графитите на Банкси.

Стената в Пейърс парк преди графитите на Банкси.

Уличният художник e използвал сива боя, с която били заличени стари драсканици, за основа на новия си проект.

Уличният художник e използвал сива боя, с която били заличени стари драсканици, за основа на новия си проект.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg