Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Банкси и други артисти може да се окажат престъпници според нов закон във Великобритания

Проектозакон срещу протестите в Обединеното кралство забранява дори индивидуални протестни акции

Новият закон ще важи и за индивидуалните протести, където се вписват и графити произведенията на Банкси. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Банкси и други артисти може да се окажат престъпници според нов закон във Великобритания

Новият закон ще важи и за индивидуалните протести, където се вписват и графити произведенията на Банкси. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на лордовете разглежда законопроект, който застрашава арт активизма във Великобритания, съобщава „Арт нюзпейпър”. Законът, наречен „За полицията, престъпността, присъдите и съдилищата”, е насочен към ограничаване на правата на демонстрантите в страната, при това ще се отнася не само за групови, но и за индивидуални протести.

През последните години във Великобритания, както и в целия свят, се активизираха няколко масови протестни движения като Extinction Rebellion през 2019 г., „Животът на чернокожите има значение” през 2020 г. и Kill the Bill през 2021 г. Те бяха свързани и със света на изкуството – броят на художниците, които засягат социално-политически теми, расте. Някои от тях са и директно свързани с активистите и протестите.

Новият закон, който е доста обемен за практиките на Обединеното кралство, ще има действие както при масови, така и при индивидуални протести. Предвиждат се наказания и за подстрекателство към протести, като при това непознаването на тънкостите на закона не е основание за отмяна на наказанието.

Чарли Холт от британската правозащитна организация „ПЕН клуб” смята, че проектозаконът е насочен основно срещу онова, което прави протестите протести – шума, нарушението на статуквото и предизвикателствата към властите. Творбите на много художници, според него, сами по себе си са актове на протест – от Таня Бругер до Банкси. Авторите нахлуват в общественото пространство, създавайки стенописи, плакати и представяйки пърформанси. Един от примерите за подобна протестна акция е кампанията на Нан Голдин „Болка”, насочена срещу музеите, които получават дарения от фамилия Саклър, чиято фармацевтична фирма е замесена в опиоиден скандал в САЩ.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Според новия закон шумът – неизменна част от практически всеки успешен протест – вече ще бъде повод за намеса на полицията, а „сериозните безредици” са обявени за юридически наказуема форма на обществена вреда – смята Холт. – Тези предпоставки са заплаха за всеки, който се стреми да отправи предизвикателство срещу съществуващите норми чрез провокационна форма на себеизразяване.”

Един от артистите, разтревожени от законопроекта за протестите, е Марк Уолингър, създател на творбата „Държава Великобритания” (2007), която получи и наградата „Търнър”. Неговото произведение бе пресъздаденият палатков лагер на мира на Площада при Парламента, в който активистът Брайън Хоу живя дълги години като протест срещу войната в Ирак.

Заради неясните формулировки загриженост предизвикват и казуси, които са свързани с подстрекателство към протестите. През 2020 г., когато дебатите за правата на музейните работници, свалянето на паметници и отношението към чернокожите се задълбочиха, медиите отразяваха тези факти с репортажи и коментари. Не е  ясно дали след приемането на закона подобни журналистически материали няма да бъдат разглеждани като подстрекателство. Националният съюз на журналистите в Обединеното кралство смята, че трябва да бъдат защитени правата на протест и правата на медиите да съобщават информацията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах