POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси имал планове да нареже цялата картина (видео)

При репетициите работеше всеки път, казва анонимният артист

Моментът, в който картината бе срязана наполовина от своя автор. Снимка: Стопкадър - Банкси имал планове да нареже цялата картина (видео)

Моментът, в който картината бе срязана наполовина от своя автор. Снимка: Стопкадър

Банкси публикува видео на уебсайта си, с което разкрива, че унищожената наполовина картина „Момиче с балон“ всъщност е трябвало да мине цялата през шредер. Картината бе продадена за 1,4 млн. паунда от тръжната къща „Сотбис“ на 5 октомври и точно когато сделката бе сключена, устройство се задейства и платното мина през шредер, инсталиран в необичайно дебелата рамка.

Видеото, озаглавено „Нарежи люобвта“ (Shred the Love), бе публикувано във вторник и показва процеса на монтиране на шредера в рамката на картината от самия Банкси. След това авторът ни пренася в залата за аукциони в Лондон и ни показва момента на частичното нарязване на картината. В края на записа на екран излиза надписът „При репетициите работеше всеки път“ и следват кадри от пробни нарязвания, когато цялото платно минава през шредер.

„Изглежда бяхме избанксени“, коментира във вечерта на аукциона Алекс Бранчик, шеф на отдела за съвременно изкуство в Европа към „Сотбис“.

Произведението вече се нарича „Любовта е в кошчето“. Новата собственичка на картината реши, че ще запази творбата в новото ѝ състояние, коментирайки че сега и тя ще притежава част от световната история на изкуството в дома си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg