Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Банкси иска да купи затвора, където Оскар Уайлд лежи за „неприлично поведение“

Анонимният артист продава свой графит за 10 млн. паунда, за да спаси сградата

Според някои затворникът, нарисуван от Банкси през март, е тъкмо Оскар Уайлд. Снимка: Стопкадър от видео - Банкси иска да купи затвора, където Оскар Уайлд лежи за „неприлично поведение“

Според някои затворникът, нарисуван от Банкси през март, е тъкмо Оскар Уайлд. Снимка: Стопкадър от видео

Банкси се зае със спасяването на затвора, където Оскар Уайлд е излежавал присъдата си за „неприлично поведение“ – графити артистът е обещал да събере 10 млн. паунда, за да купи изоставената днес сграда и да я превърне в център за изкуства. По-рано през годината Банкси избра стената на бившия затвор за пано на свой графит с изображение на беглец, който се измъква от решетките с пишеща машина.

Вижте още: БАНКСИ НАРИСУВА ЗАТВОРНИК БЕГЛЕЦ С ПИШЕЩА МАШИНА

За да събере необходимите средства, графити артистът ще продаде тъкмо това свое произведение.

„Превръщането на мястото, което унищожава Уайлд, в убежище за изкуството изглежда перфектно, няма как да не го направим“, казва Банкси.

Но от Министерството на правосъдието на Великобритания не са съгласни, тъй като според тях срокът за предложения вече е изтекъл.

„В момента се разглеждат направените оферти“, казват от институцията.

„Нямах почти никакъв интерес към Рединг, докато не се качих на един автобус, заместващ временно железницата – разказва Банкси. – Трудно е да се намери непрекъсната 500-метрова повърхност, подходяща за графити посред града. Почти прегазих пътника до мен, за да я разгледам по-отблизо. Дори преди да разбера какво има зад стената си обещах, че някой ден ще рисувам там. Оскар Уайлд е светецът патрон на сблъсъка на две контрастиращи си идеи, за да създаде магия. Превръщането на мястото, което унищожава Уайлд, в убежище за изкуството изглежда перфектно, няма как да не го направим.“

Инициативата на Банкси дава силен тласък на дългогодишна кампания за спасяването на затвора от ръцете на инвеститори, коментират местната власт и изтъкват, че сградата има връзка не само с Уайлд – затворът е построен върху бившето абатство „Рединг“, където са положени тленните останки на крал Хенри I. Своята подкрепа за спасяването на затвора през годините са заявявали Кенет Брана, Кейт Уинслет, Натали Дормър и Джуди Денч.

Местното арт общество подкрепя идеята на Банкси и коментира, че ако от правосъдното министерство откажат предложението, това ще бъде „криминално престъпление“.

Затворът не функционира от 2013 г., през 2019 г. сградата е обявена за продажба след разрешение на правителството. Уайлд излежава присъдата си там между 1895-а и 1897 г., когато интимната му връзка с лорд Алфред Дъглас излиза наяве. По време на престоя си в затвора Уайлд пише поемата „Балада за Рединския затвор“, която демонстрира бруталните условия, при които функционира викторианската наказателна система.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах