Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Банкси изгонен от площад „Сан Марко“ – наредил нелегален „павилион“ за Биеналето

Артистът с видео от Венеция: Това е най-престижното арт събитие в света, но аз не съм поканен

Стотици се питат: Банкси ли е този арт търговец във Венеция? Снимка: Стопкадър от видеото - Банкси изгонен от площад „Сан Марко“ – наредил нелегален „павилион“ за Биеналето

Стотици се питат: Банкси ли е този арт търговец във Венеция? Снимка: Стопкадър от видеото

Биеналето във Венеция събира някои от най-важните имена в съвременното изкуство – понякога обаче имената и лицата са анонимни, което може да породи куриозни ситуации. Наблюдателни гости на Венеция предположиха, че уличният артист Банкси е в града за арт форума, след забелязаха негов графит на стена, изобразяващ дете на мигранти в спасителна жилетка, съобщава сайтът „Artnet“.

Но докато почитателите му се тълпят да видят графита, изпускат нещо дори по-важно: самият Банкси е там. Артистът сам потвърди своето присъствие във Венеция с видео в Инстаграм, на което се вижда как полицаи го гонят от най-посещаваното място на островния град – площад „Сан Марко“.

Клипът показва търговец на маслена живопис, който разполага статив и платна на площада. Замислени като пъзел, заедно те създават изображението на бял круизен кораб, плаващ през венецианските канали, превъзхождащ по размери няколко гондоли в подножието му. Отдолу седи двусмисленият надпис „Venice in oil“ (което може да се преведе като „Венеция в маслена живопис“, но и като „Венеция в нефт“). Минувачи се спират пред картините, наблюдават и обсъждат. Скоро интерес показват и местните полицаи – те се появяват във видеото, за да обяснят на човека, че няма право да предлага изкуство без разрешение. Мъжът не възразява и събира платната си от площада.

Подреждам павилиона си на Венецианското биенале – гласи описанието под видеото. – Въпреки че това е най-голямото и престижно събитие в света, поради някаква причина аз не съм поканен.

Америка за България

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

. Setting out my stall at the Venice Biennale. Despite being the largest and most prestigious art event in the world, for some reason I’ve never been invited.

Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg