Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси най-търсеният художник в Гугъл в България

Леонардо да Винчи е предизвикал най-голям интерес в света онлайн в извънредната 2020 г.

Най-популярният художник в Европа е Леонардо да Винчи, сочи проучването. Графика: Ken Bromley Art Supplies, CC BY-SA 4.0 - Банкси най-търсеният художник в Гугъл в България

Най-популярният художник в Европа е Леонардо да Винчи, сочи проучването. Графика: Ken Bromley Art Supplies, CC BY-SA 4.0

Пандемията от Ковид-19 прекъсна за дълго връзката между хората и изкуството на живо, мнозина не успяха да посетят дълго чакани изложби или да се отдадат на музеен туризъм по света. Междувременно у нас се задава нова карантина в културата, която и без това понесе тежко 2020 г. Достъпът до изкуството в пандемията по света бе главно интернет. Британският блог „Art Supplies“ изготви статистика на „най-популярните“ артисти във всяка държава, според това колко души са търсили имената им в интернет. Данните важат за 2020 г.

В България най-търсеното име всъщност е псевдоним – Банкси. Сред европейските държави графити художникът е най-интересен за онлайн потребителите още във Франция, Русия, Люксембург, Нидерландия, Монако, Лихтенщайн, Ирландия, Сан Марино и в родната му Великобритания.

Най-търсен в интернет през миналата година е Леонардо да Винчи, който води статистиката в 82 държави. Включително най-популярен е и в Европа, където най-често името му е било проверявано в централната част на континента и в Норвегия. В Топ 7 за света се нареждат още Фрида Кало (29 държави), Ван Гог (24), Артемизия Джентилески (23), Пикасо (18), Банкси (14) и Диего Веласкес (2).

Най-търсен в Гугъл по света е Леонардо да Винчи. Графика: Ken Bromley Art Supplies, CC BY-SA 4.0

Да Винчи води и в Северна Америка, следван от Кало и Джентилески. В Южна Америка първенството държат Джентилески и Кало, като мексиканската художничка изостава от Джентилески само в една държава.

Леонардо е на първо място и в Азия, след него се нареждат Ван Гог и Банкси. В Африка начело също е ренесансовият майстор, търсенето на името му преобладава в южната половина на континента. На север интереса си поделят Пикасо и Ван Гог. Диего Веласкес е най-популярен само в Уганда и Нигерия.

Банкси е единственият жив творец, който попада сред най-популярните художници в света. Единствените жени в него са мексиканската феминистка Фрида Кало и раннобароковата италианска художничка Артемизия Джентилески.

Проучването е направено през февруари 2021 г. с данни, събрани от услугата „Google Keyword planner“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС