СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси нарисува затворник беглец с пишеща машина (видео)

В този затвор писателят Оскар Уайлд излежава присъда за хомосексуализъм

От видеото става ясно, че Банкси рисува графита по тъмно на фона на полицейски сирени. Снимка: Стопкадър от видеото - Банкси нарисува затворник беглец с пишеща машина (видео)

От видеото става ясно, че Банкси рисува графита по тъмно на фона на полицейски сирени. Снимка: Стопкадър от видеото

Графити артистът Банкси сподели видео с участието на американския художник Боб Рос, с което потвърди свое произведение на стената на бивш затвор в град Рединг, югоизточна Англия. Изображението, мистериозно появило се сутринта на 1 март, показва затворник с чертите на Оскар Уайлд. Той бяга от затвора с въже от чаршафи, на чийто край тежи пишеща машина.

За да потвърди авторството, Банкси качи шеговито видео в профила си в Инстаграм. От него става ясно, че заглавието на творбата е „Твори бягство“ (Create Escape). Клипът започва с превърналия се в мийм художник Боб Рос, известен с телевизионното си предаване за рисуване от 70-те в Америка. Действието след това се прехвърля върху анонимния артист от Бристъл и показва момента на създаване на графита.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Banksy (@banksy)

Мястото не е случайно избрано – в момента във Великобритания тече кампания бившият затвор да бъде превърнат в арт център. Настоящите планове са да се превърне в жилищна кооперация.

В този затвор Оскар Уайлд излежава присъда за хомосексуализъм от 1895 до 1897 г. Времето му на затворник вдъхновява написването на поемата „Балада за редингската тъмница“ – разказ за бруталната реалност на живота зад решетките във Викторианска Англия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90