Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Банкси отваря магазин, за да защити търговската си марка

В продължение на две седмици ще предлага „непрактични и обидни“ домашни потреби и стоки, като надгробен паметник с надпис „Достигнахте вашата дестинация“

Сред стоките в магазина е сметало за деца, където всяко число се отбелязва с мигрант, натоварен в дървени камион. Снимка: Банкси - Банкси отваря магазин, за да защити търговската си марка

Сред стоките в магазина е сметало за деца, където всяко число се отбелязва с мигрант, натоварен в дървени камион. Снимка: Банкси

В навечерието на търг, който може да подобри рекорда за най-скъпопродадено произведение на Банкси на търг, анонимният артист предприема необичайна стъпка, за да защити марката на името си – отваря реален магазин, където ще нареди по рафтовете „непрактични и обидни“ домашни потреби и други вещи.

„Брутен вътрешен продукт“ се появи в центъра на град Кройдън, Великобритания, на мястото на магазин за килими. Ще фигурира там само две седмици, и няма реално „да отвори врати“, тъй като всички стоки вътре ще се продават единствено онлайн. Това е мярката, която Банкси предприема, след като бе въвлечен в спор за търговска марка с фирма за поздравителни картички. Мотивацията зад начинанието му „е вероятно най-малко поетичната причина да създадеш изкуство“, каза самият той в изявление.

Компания за поздравителни картички се състезава с марката на моето изкуство – пише още в изявлението му. – И в опит да спечелят попечителството над името ми, те продават легално фалшиви мои стоки.

Но вместо да покани компанията с картичките в съда, Банкси отговаря, като продава сам свои стоки. Сред тях може да се открият полицейска каска, направена от диско топка, декоративни възглавнички с надпис „Животът е твърде кратък, за да слушаш съветите на възглавница“, както и надгробен камък, гравиран с „Достигнахте вашата дестинация“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Каската, изработена от диско топка. Снимка: Банкси

Адвокатът Марк Стивънс дава юридическо разяснение на случая:

Банкси е в трудна позиция, защото не продава калпава стока, а законът е ясен – ако държателят на търговската марка не я използва, тогава тя може да бъде прехвърлена на някой, който би я използвал“.

Решение на този проблем адвокатът вижда в това Банкси да започне сам да предлага стоки, брандирани с името или изкуството му. Така се ражда „Брутен вътрешен продукт“, а печалбата от продадените от него стоки ще отидат за купуването на нова лодка за спасяване на мигранти, която да замени конфискуваната от италианските власти през април.

Понякога отиваш на работа и е трудно да се сетиш какво да нарисуваш, но в последните месеци създавам неща с единствената причина да изпълня условията по законодателството на ЕС за търговската марка“, пише Банкси и признава, че това не е „секси муза“.

Интериорът на „Брутен вътрешев продукт“ и част от стоките. Цените започват от 10 паунда. Снимка: Банкси

Сред останалите стоки в магазина са още сметало за деца, направено под формата на камион, в който се товарят дървени фигурки на мигранти, часовник с илюстрация на плъх и чанта, изработена от тухла.

По-рано през годината рапърът Stormzy бе сред хедлайнерите на фестивала в Гластънбъри и на сцената излезе със защитна жилетка против намушкване. Тя бе дело на Банкси, като реплики също може да се намерят в магазина.

На 3 октомври на търг ще бъде предложена картина на Банкси, която изобразява Британския парламент, управляван от шимпанзета. Очаква се платното да се продаде на цена между 1,5 и 2 млн. паунда (от 1,9 до 2,5 млн. долара), което означава, че вероятно ще мине рекорда на „Keep it Spotless“. Картината, прочит Банкси на прочутата картина на Деймиън Хърст,  се продаде за 1,9 млн. долара. Предложението идва от тръжната къща „Сотбис“ почти година, след като в същата зала „Момиче с балон“ бе унищожена наполовина с шредер от самия артист минути след като бе купена за 1 млн. долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах