Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси по-харесван от Търнър и Констабъл

Три от петте любими картини на британците са на съвременни художници

Любимата картина на британците се оказа изображение от анонимен автор, отпечатано с шаблон върху стена.   - Банкси по-харесван от Търнър и Констабъл

Любимата картина на британците се оказа изображение от анонимен автор, отпечатано с шаблон върху стена.

Отпечатано с шаблон изображение на момиче, което пуска балон, на Банкси, е избрано за любимо произведение на изкуството на британците. То влезе в списък, в който преобладават традиционни картини от художници като Джоузеф Търнър и Джон Констабъл. Това сочат резултатите от обществено допитване, съобщава „Телеграф“.

Известна като „Момичето с балона“, творбата на анонимния художник се появява за първи път на стената на печатница в Шордич преди 15 години. През 2012 г. версия на изображението върху картон е продадена на търг за £ 73 250. Оригиналната работа остава на стената до 2014 г., когато е свалена, за да бъде изложена и продадена.

Произведенията са избрани от кратък списък с 20 творби, съставен от арт специалисти и редактори. От участвалите в допитването 2000 души, избралите „Момичето с балона“ са повече от предпочелите „Каруца със сено“ на Джон Констабъл от 1821 г., от „Пеещият иконом“ – картина от 1992 г. на шотландския артист Джак Ветриано и „Гибелта на „Темерер“ на Търнър. Скулптурата „Ангелът на Севера“ на Антъни Гормли в Гейтсхед е на пето място в класацията.

Джон Констабъл, „Каруца със сено“, 1821 г.“

Джон Констабъл, „Каруца със сено“, 1821 г.

В списъка, предложен за гласуване, има и други произведения на попкултурата. Обложката на албума на „Бийтълс“ Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Питър Блейк е класирана на осмо място, а веднага след нея е нея е друга обложка на велик албум – Dark Side of the Moon на „Пинк Флойд“, дело на студио „Хипнозис“ и Джордж Харди. На последното двадесето място е също обложка на музикален албум – Never Mind the Bollocks  на „Секс Пистълс“.

От реакциите в сайта на вестника личи, че първото място на Банкси е развеселило част от читателите и изненадало други. Някои го цитират като доказателство за липсата на вкус сред британската общественост, а други – като освежаваща оценка на съвременното изкуство.

Джак Ветриано, „Пеещият иконом“, 1992 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90