POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси рисува в Газа: А техните деца? (видео)

Анонимният графити-художник с послание сред руините

"Мислителят" на Банкси сред руините в Газа. - Банкси рисува в Газа: А техните деца? (видео)

"Мислителят" на Банкси сред руините в Газа.

Банкси се завърна в Близкия Изток. След като преди време остави послание за мир по стени в Западния бряг, сега е оставил графита и в Ивицата Газа, става ясно от официалния му сайт.

Уличният художник, чиято самоличност е обвита в мистерия, прави нова серия мощни творби, след като точно преди 10 години, през 2005 г. той остави няколко рисунки на бариерната стена на Западния бряг в Палестина.

Единият от графитите, изписан върху останки от някогашни сгради в руините на полуразрушената Газа, има лека препратка към „Мислителят“ на Роден, но фигурата е поставила длан на лицето си в знак на отчаяние. Референция може да има също и към класическата композиция на Ниоба, плачеща за изгубените си деца. Друг от графитите показва хлапета, въртящи се на люлки като в лунапарк около наблюдателна кула.

Banksy3

Третата от рисунките изобразява коте, което си играе с топка от бодлива тел, вместо кълбо прежда. „Тази котка казва на целия свят, че щастието липсва в живота й. И все пак котката е намерила нещо, с което да си играе. А нашите деца?“, пита местен жител пред камерата във видео, поместено в сайта на Банкси.

Banksy1

Освен графитите, художникът е филмирал и пътешествието си през района, опустошен от бомбардировки. „Тази година ТИ можеш да откриеш нова дестинация“, е нарекъл той документалното си видео, иронизирайки популярните послания от туристически брошури.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg