Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси с нов графит – „Апчих!!“ (снимки)

В Бристъл побързаха да сложат плексигласова преграда пред изображението, за да го предпазят от вандали

Банкси потвърди авторството на графита с тази снимка в Инстаграм. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Банкси с нов графит – „Апчих!!“ (снимки)

Банкси потвърди авторството на графита с тази снимка в Инстаграм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Графит на кихаща възрастна жена в Бристъл е най-новата творба на Банкси в родния му град, пишат местните медии. Композицията, озаглавена „Апчих!!“, се появи на фасадата на къща на стръмна улица и с допълнението от графита изглежда така все едно кихането на забрадената жена е толкова силно, че е променило наклона на улицата и къщата.

Банкси потвърди авторството на работата в своя уебсайт и в страницата си в Инстаграм.

„Вейл Стрийт“, на която се появява новата му работа, е най-стръмната в Англия улица, на която живеят хора, с наклон от 22 градуса. Използва се за традиционното ежегодно неделно състезание по търкаляне на великденски яйца.

За да бъде предпазен от вандали, новият графит на Банкси е покрит с плексигласова преграда. Прозрачният параван не е планирана част от произведението, а е инсталиран от жители на квартала.

„Видях човек с яке, който се подпираше на парапета отсреща – през цялото време гледаше стената – разказва 28-годишният Фред Луусмор, доскорошен наемател на стая в къщата, на която се появи кихащата жена. – Час по-късно отново погледнах навън и видях много хора на улицата.

Поглед отблизо разкрива незабелязан от разстояние детайл – при кихането жената не само е изпуснала бастуна си, от устата ѝ е изхвръкнало фалшивото ѝ чене. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Луусмур монтира заедно със свой приятел преградата пред графита, за да го предпази от вандали. Притесненията му не са без основание – през октомври графит на Банкси, изобразяващ момиченце, въртящо гума на велосипед, бе развален, след като някой открадна колелото, допълващо изображението на стената.

Графитът „Апчих!!“ веднага привлече местно внимание и хората започнаха да променят маршрутите си, за да минат през стръмната улица.

„Определено е тематична“, казва един.

„Предполагам, че ще бъде интересно за човека, който притежава къщата“, шегува се друг.

Фред Луусмур инсталира предпазна плексигласова преграда над графита. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg