Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Банкси за мишките, маските и хората

Акция в лондонското метро с влак, изрисуван с плъхове (видео)

Освен че не успяват да поставят маските си, плъховете в лондонското метро хабят дезинфектанта. Снимка: Стопкадър от видеото на Банкси - Банкси за мишките, маските и хората

Освен че не успяват да поставят маските си, плъховете в лондонското метро хабят дезинфектанта. Снимка: Стопкадър от видеото на Банкси

Банкси се включи в дебата с маските в типичния си закачлив стил – поредица графити в лондонското метро, изобразяващи плъхове в борба с медицинска маска. Във видео, публикувано в Инстаграм-страницата му, уличният артист е показан да влиза във влак на метрото, облечен като хигиенист.

Вместо да почиства обаче, Банкси започва да рисува плъхове – често изполван от него символ – някои от тях използват маските като парашут, други кихат, без да слагат ръка пред устата си, трети се борят да си надянат маската, която вместо на устата и носа, се озовава на очите им.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

. . If you don’t mask – you don’t get.

Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на

Видеото завършва с два графита – единият е надписът „I get lockdown“, който може да се види само на метростанцията, а другият гласи „but I get up again“, видим само при затварянето на вратите на метровлака. Думите са стихове от хитовата песен от 1997 г. „Tubthumping“ на британската група „Чумбауамба“, която звучи и на фон във видеото.

Транспортната служба на Лондон обяви, че творбите са били изтрити още вечерта заради стриктната им политика срещу графитите, но поканиха артиста да създаде посланието си отново „на подходящо място“, съобщава „Гардиън“.

Плъховете, които не умеят да си сложат маските, идват в отговор на неясната политика на британското правителство дали в магазините трябва да се носят маски. Премиерът Борис Джонсън разпореди, че покритието на устата и носа при пазаруване е задължително. На 10 юли той оповести вероятността маските да станат задължителни в затворените пространства, но на 12 юли министърът на образованието Майкъл Гов го отрече тази мярка. 48 часа по-късно здравният министър потвърди, че в магазините ще трябва да се носят маски, а разпоредбата ще влезе в сила от 24 юли.

В момента маските са задължителни в публичния транспорт във Великобритания.

Това е първата публикация на уличния художник от юни насам, когато предложи решение за съборената статуя на роботърговеца Едуард Колстън в Бристъл.

БАНКСИ С ПРЕДЛОЖЕНИЕ КАКВО ДА СЕ СЛУЧИ СЪС СВАЛЕНАТА СТАТУЯ В БРИСТЪЛ

През април той сподели творба, създадена в банята му, отново с любимите му плъхове. Описанието тогава гласеше:

„Жена ми мрази, когато работя от вкъщи“.

БАНКСИ НАРИСУВА САМОИЗОЛАЦИЯТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg