POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси с предложение какво да се случи със свалената статуя в Бристъл

Как да бъде възстановен монументът на Едуард Колстън и всички да бъдат „доволни“

Скицата на Банкси за промяна на статуята на Едуард Колстън. Репродукция: Банкси/Инстаграм - Банкси с предложение какво да се случи със свалената статуя в Бристъл

Скицата на Банкси за промяна на статуята на Едуард Колстън. Репродукция: Банкси/Инстаграм

Анонимният художник Банкси предложи какво да се случи със статуята на търговеца на роби Едуард Колстън, която бе съборена на 7 юни от демонстранти в родния му град Бристъл като част от протестите „Black Lives Matter“.

Статуята, която протестиращите хвърлиха в пристанището, трябва да бъде върната на мястото си, но не и преди някои корекции. На пиедестала, който сега стои празен, фигурата на Едуард Колстън може да се върне, ако бъде поставена под ъгъл, а зад нея се инсталират четири фигури на протестиращи, които я дърпат с кабел, увит около врата му.

В чернобяла скица в Инстаграм той предлага проект на новата бронзова композиция.

Какво трябва да направим с празния пиедестал в центъра на Бристъл? – написа артистът. – Ето една идея, която служи добре на онези, на които Колстън им липсва, и на онези, на които не. Извличаме го от водата, поставяме го обратно на пиедестала, завързваме кабел около врата му и поръчваме да се изработят няколко бронзови статуи на протестиращи в реален размер, които го дърпат надолу. И всички са доволни. Денят е запомнен.

Банкси вече изрази публично подкрепата си за движението „Black Lives Matter“, породено от смъртта на Джордж Флойд – чернокож мъж, който по време на арест в Минеаполис бе притискан с коляно от полицай близо 9 минути и след това почина. На 7 юни художникът публикува картина, на която свещ, запалена в памет на починал чернокож мъж, подпалва американското знаме.

Първоначално си помислих, че просто ще мълча и ще слушам какво чернокожите имат да кажат по въпроса – написа той тогава. – Но защо да го правя? Това не е техен проблем, а мой. Системата проваля цветнокожите хора. Бялата система. Като спукана тръба, която наводнява апартамента на съседите, които живеят отдолу. Системата превръща живота им в страдание, но не е тяхна работа да я поправят. Те и не могат – никой няма да ги пусне в апартамента на горния етаж. Това е бял проблем. И ако белите не го оправят, ще се наложи някой да се качи на горния етаж и да разбие вратата с ритник.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Banksy (@banksy) на

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС