Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси с тайна спасителна яхта за бежанци в Средиземно море

Анонимният артист финансира наемането на плавателния съд, който в момента има на борда си 89 мигранти

Екипажът на „Луис Мишел“ е съставен изцяло от жени с опит в спасителните операции на бежанци. Снимка: Рубен Нойгебауер/Туитър - Банкси с тайна спасителна яхта за бежанци в Средиземно море

Екипажът на „Луис Мишел“ е съставен изцяло от жени с опит в спасителните операции на бежанци. Снимка: Рубен Нойгебауер/Туитър

Британският графити артист Банкси финансира наемането на яхта, с която спасява мигранти, опитващи се да достигнат бреговете на Европа от Северна Африка, съобщава ексклузивно „Гардиън“. Плавателният съд, именуван на френската феминистка и анархистка Луис Мишел, потегля на 18 август от пристанище до Валенсия, Испания. Плаването е тайно, тъй като екипажът иска да избегне намесата на властите.

В момента яхтата е в централно Средиземно море, натоварила е на борда си 89 мигранти, сред тях 14 жени и 4 деца, и чака разрешение да акостира или да пренесе бежанците до друг европейски плавателен съд.

Екипажът е съставен от десет активистки от цяла Европа с дълъг опит в спасителните операции. Предишният им опит включва спасяването на 105 души, успешно предадени на борда на плавателния съд на неправителствена организация.

„Луис Мишел“ е боядисана в ярко розово и е изрисувана от Банкси – от едната страна се забелязва нов прочит на прочутия му графит „Момиче с балон“, само че този път момиченцето е със спасителна жилетка, а в ръцете си  държи не балон, а пояс. 31-метровата моторна яхта плава под германски флаг, но е бивша собственост на френските митнически власти.

Участието на Банкси в спасителната мисия може да се проследи до септември 2019 г., когато се свързва с Пиа Клемп, бивш капитан на няколко лодки на НПО-та, които работят по спасяването на мигранти в открито море.

„Здравей, Пиа, прочетох историята ти във вестниците. Изглеждаш готин човек – обръща се той към нея в имейл, цитиран от „Гардиън“. – Аз съм творец от Великобритания и имам няколко работи, свързани с мигрантската криза, но очевидно не мога да задържа парите за себе си.  Можеш ли да ги използваш, за да купиш нова лодка или нещо такова? Моля те, пиши ми обратно. Браво на теб. Банкси.

Клемп първоначално решава, че това е шега. Когато приема писмото сериозно, смята, че Банкси е избира тъкмо нея заради политическите ѝ възгледи, обяснява тя пред „Гардиън“:

„Не виждам спасителните мисии като хуманитарна акция, а като част от антифашистка борба“.

Пиа Клемп подчертава факта, че участието на Банкси в спасителната мисия се простира само до финансирането.

„Банкси не се държи така, сякаш знае как да управлява кораб по-добре, а ние не се държим така, сякаш сме артисти“, обобщава тя.

„Луис Мишел“ е по-малка, но и по-бърза от корабите на НПО-тата. С максимална скорост от 27 възела, надеждата е, че яхтата ще успее да изпревари съдовете на либийската брегова охрана, които търсят мигранти на своя територия, за да ги върнат обратно в лагерите. Техният метод, подкрепен от страните-членки на ЕС, е критикуван от международните организации заради истории за нехуманно отношение към бежанците и разкази, че бежанците биват продавани на полицейски части след залавянето си.

По данни на Международната организация за миграция, към днешна дата през 2020-а са заловени над 7 600 бежанци. Съдбата им ги отвежда отново в Либия, разкъсвана от война държава, където различни политически сили се борят за власт. Мигрантите често живеят в нерегламентирани лагери, където са подложени на системен тормоз, изнасилвания и други престъпления, гласят докладите на организации, защитаващи правата на човека.

През 2020 г. над 500 бежанци са загубили живота си във водите на Средиземно море, но вероятно истинският им брой надвишава това число. На 26 август 45 души, сред тях и 5 деца, загинаха, след като двигателят на лодката им избухна край бреговете на Либия, съобщи ООН. Над 19 500 са пристигнали успешно до беговете на Италия или Малта само тази година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90