Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банкси се показа пред хората в Украйна (видео)

Анонимният графити артист поговори с местните в Киев и околността

В няколко кадъра от публикуваното видео се виждат ръцете на Банкси. Снимка: Стопкадър - Банкси се показа пред хората в Украйна (видео)

В няколко кадъра от публикуваното видео се виждат ръцете на Банкси. Снимка: Стопкадър

Банкси изказа солидарност с народа на Украйна във видео с кадри от страната, нападната от Русия. Графити артистът публикува свой графит от Бородянка преди дни, а сега потвърди авторството на още няколко стенописа. Анонимността, която от години защитава Банкси в родната му Великобритания и отвъд, тук не е защитен механизъм, става ясно от видеото с кадри от Хоренка, Бучански район и още няколко населени места.

Видеото показва артистът и сътрудниците му в действие върху фасадите, кадри с дрон, поставящи в контекст графитите върху разрушени сгради, както и кратки интервюта с местните. В една от срещите си с хората от киевското предградие Банкси се среща с майка и дете пред графита на момче, което побеждава възрастен мъж (според някои Путин) на джудо. Изображението се появи върху останките от бивша детска градина, посещавана от детето от видеото.

„Не бъди тъжна, скъпа. Вече плакахме толкова много, вече нямаме сълзи“, заявява лаконично жената, успокоявайки дъщеря си.

Вижте още: БАНКСИ РИСУВА ВЪРХУ БОМБАРДИРАНА СГРАДА В УКРАЙНА

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Banksy (@banksy)

Друга среща с местен рязко сменя тона – обект на разговор е графит на военен камион, понесъл неприлично изображение, „красило“ фасадата отпреди намесата на Банкси. Вероятно попитан как реагира на графита, човекът с тишърт на Елвис Пресли казва:

„За това бих избил всичките му зъби и бих му счупил краката“.

Камион със знака Z е понесъл мъжки полов член. Снимка: Стопкадър от видеото

В изкуството си Банкси често коментира политически и социални теми – художникът се отнесе сатирично към мигранстката криза в Европа, има и няколко графита, коментиращи израелската окупация на  Западния бряг в Палестина, изразявал е критиката си към Брекзит и други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90