Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Банкси стана лидер по продажби сред живите художници

Музеите и галериите вече не могат да си го позволят, твърдят специалисти

Голяма част от произведенията на Банкси така или иначе няма как да влязат в музей или галерия - артистът твори предимно навън. Снимка: Официален сайт на Банкси - Банкси стана лидер по продажби сред живите художници

Голяма част от произведенията на Банкси така или иначе няма как да влязат в музей или галерия - артистът твори предимно навън. Снимка: Официален сайт на Банкси

Аукционните продажби на Банкси от януари до юни 2021 г. достигнаха оборот от 123 млн. долара при над 1000 продажби. С този резултат британският художник излиза на първо място по продажби сред живите художници, твърди порталът за търговия с изкуство Artprice. За първата половина на тази година Банкси стана един от петимата най-оборотни художници в света от различни епохи заедно с Пабло Пикасо, Жан-Мишел Баския, Анди Уорхол и Клод Моне.

В момента е практически невъзможно да се купи творба на Банкси на първичен търг с изключение на разпродажбите-пърформанси, които художникът организира в Ню Йорк и Венеция. На вторичния пазар неговите работи циркулират в голямо количество, а „Сотбис” и „Кристис” организират цели аукционни сесии, посветени на Банкси. Художникът не пренасища пазара с нови тиражи. В тясно сътрудничество с автентификационната компания Pest Control, Банкси за последен път пуска тиражна графика през 2010 г. Затова растат цените както на оригиналните му творби, така и на сериите щампи и скулптури с ограничен тираж.

Повечето музеи вече не могат да си позволят да купят Банкси за колекциите си. „Тейт модърн“ преди няколко години отказа картина, която Банкси ѝ предложи като подарък, а сега покупката на същата творба ще бъде непосилна за галерията, цитират от Artprice галериста Джон Русо.

През първата половина на 2021 г. на аукционите са предложени 1200 творби на Банкси (всички гарантирани от Pest Control). Най-много от тях са купени във Великобритания, след това са пазарите в САЩ и Хонконг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg