Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Банкси загуби авторски права над още два графита

Анонимността на графити артиста е пречка пред регистрирането на търговска марка, смята ЕС

В сайта на Full Colour Black може да се намерят картички с почти всички графити на Банкси, създавани някога.  - Банкси загуби авторски права над още два графита

В сайта на Full Colour Black може да се намерят картички с почти всички графити на Банкси, създавани някога.

Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост вкара в сила решението си от миналия месец, че графити артистът Банкси не се ползва с авторски права над произведенията си, съобщава „Артнет“. Според последното решение на администрацията към ЕС, търговската марка на две от неговите най-разпознаваеми творби – „Момиче с чадър“ и „Плъх с радар“, не принадлежи на Банкси и може свободно да се използва от други страни с цел печалба.

Тъкмо такова е намерението на британската компания „Full Colour Black“, която търгува с поздравителни картички, изобразяващи най-популярните графити на анонимния артист. В предишни свои решения Службата на ЕС за интелектуалната собственост е отменяла правата на Банкси върху „Смейте се сега, но един ден ние ще сме на власт“, изображение на маймуна с надписа на врата си, а само преди дни той се раздели с ексклузивното си право да използва и пресъздава „Bomb Hugger“, момиче, прегръщащо торпедо.

Вижте още: ОТНОВО ПРОВАЛ ЗА БАНКСИ ДА ПАТЕНТОВА ТЪРГОВСКА МАРКА

„Удовлетворени сме, разбира се, че службата на ЕС потвърди нашето убеждение, че Банкси искаше да регистрира тези творби със зла умисъл – коментира Арън Уд, адвокатът на „Full Colour Black“. – Имаме причини да смятаме, че опитът за регистриране на търговска марка бе направен, за да може да се завеждат дела по закона за авторското право и за да се разреши регистрация на търговска марка и в САЩ. Тезата бе подкопана и от публичните изказвания на Банкси и от мнението на адвоката му Марк Стивънс, който сякаш изпитваше удовлетворение публично да демонстрира колко хитра постъпка е отварянето на поп-ъп магазина в Кройдън, за да се избегне закона за търговската марка.“

От страната на Банкси все още не са коментирали последното решение на Службата на ЕС. Според администраторите анонимността на графити артиста означава, че той не може да търси авторски права за произведенията си. Срещу него работи и публичното заявяване, че „авторското право е за загубеняци“. На уебсайта на „Pest Control“ се отбелязва:

„Да казвате, че Банкси е написал в книгата си „авторското право е за загубеняци“, не ви дава правото да използвате работата на артиста и да извършвате измама. Проверихме“.

Банкси успешно кандидатства за регистрация на търговска марка в ЕС през 2018 г., но службата за интелектуална собственост смята, че няма доказателства артистът да създава или продава творбите си, нито че предлага услуги. Следователно марката е регистрирана „със зла умисъл“, смятат чиновниците, и Банкси „само се преструва, че иска да търгува с произведенията си“.

През 2019 г. в Кройдън, Южен Лондон, Банкси откри „Брутен вътрешен продукт“ (Gross Domestic Product), който реално така и никога не отвори врати, но изложи част от предлагани онлайн стоки зад стъклена витрина. Тогава артистът призна, че е бил принуден на тази стъпка, за да разреши диспут с компания за поздравителни картички.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg