POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Банов: Културните дейци не са маргинали и трябва да бъдат спасени

Министерството на културата обмисля мерки за подпомагане на творците на свободна практика

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор: „Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“. Снимка: Площад Славейков - Банов: Културните дейци не са маргинали и трябва да бъдат спасени

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор: „Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“. Снимка: Площад Славейков

Трябва да има мерки за социална защита на свободните артисти в тази извънредна ситуация, заяви днес в интервю пред БНТ министърът на културата Боил Банов. Мнението му е в противовес на изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който на 24 март нарече  самоосигуряващите се, сред които са и повечето културни дейци, социални „маргинали“.

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор:

„Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“.

За да се намери изход от ситуацията, трябва да се намерят решения на европейско ниво, твърди министърът. Той настоява за спешна онлайн среща на министрите на културата от ЕС, на която да се обмислят мерки за спасяване на сектора. Засега няма положителен отговор.

„Усеща се подходът – да се види голямата икономика и тогава да решим какво правим с културата – добави той. – Свободни артисти има в България, Франция и Германия, това са въпроси, които трябва да решим съвместно, и най-после тази Европа, поне в областта на културата, да започне да работи като единен съюз. Голямо изпитание е.“

Министър Банов е категоричен, че е нужен спасителен план за културата във всички европейски страни.
На национално ниво вече се обмислят стратегии. Засега данните показват, че независимият културен сектор може да загуби над 12 млн. лв., ако извънредното положение продължи до края на април.

Утре се очаква да има голяма онлайн среща с независимите творци и продуценти, които наскоро изпратиха писмо до Министерство на културата с настояване да се вземат спешни мерки. Институцията, по думите на Банов, е готова да вземе решения, които да намалят финансовия удар върху сектора. Обмисля се преструктуриране на държавни средства, обезпечаване на разпространението на творческите продукти, допълнителни културни програми, които да подпомогнат сектора, и директна финансово-социална помощ за неосигурените артисти.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg