Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Банов: Културните дейци не са маргинали и трябва да бъдат спасени

Министерството на културата обмисля мерки за подпомагане на творците на свободна практика

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор: „Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“. Снимка: Площад Славейков - Банов: Културните дейци не са маргинали и трябва да бъдат спасени

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор: „Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“. Снимка: Площад Славейков

Трябва да има мерки за социална защита на свободните артисти в тази извънредна ситуация, заяви днес в интервю пред БНТ министърът на културата Боил Банов. Мнението му е в противовес на изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който на 24 март нарече  самоосигуряващите се, сред които са и повечето културни дейци, социални „маргинали“.

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор:

„Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“.

За да се намери изход от ситуацията, трябва да се намерят решения на европейско ниво, твърди министърът. Той настоява за спешна онлайн среща на министрите на културата от ЕС, на която да се обмислят мерки за спасяване на сектора. Засега няма положителен отговор.

Фантастико

„Усеща се подходът – да се види голямата икономика и тогава да решим какво правим с културата – добави той. – Свободни артисти има в България, Франция и Германия, това са въпроси, които трябва да решим съвместно, и най-после тази Европа, поне в областта на културата, да започне да работи като единен съюз. Голямо изпитание е.“

Министър Банов е категоричен, че е нужен спасителен план за културата във всички европейски страни.
На национално ниво вече се обмислят стратегии. Засега данните показват, че независимият културен сектор може да загуби над 12 млн. лв., ако извънредното положение продължи до края на април.

Утре се очаква да има голяма онлайн среща с независимите творци и продуценти, които наскоро изпратиха писмо до Министерство на културата с настояване да се вземат спешни мерки. Институцията, по думите на Банов, е готова да вземе решения, които да намалят финансовия удар върху сектора. Обмисля се преструктуриране на държавни средства, обезпечаване на разпространението на творческите продукти, допълнителни културни програми, които да подпомогнат сектора, и директна финансово-социална помощ за неосигурените артисти.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах