VivaPay

Банов: Културните дейци не са маргинали и трябва да бъдат спасени

Министерството на културата обмисля мерки за подпомагане на творците на свободна практика

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор: „Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“. Снимка: Площад Славейков - Банов: Културните дейци не са маргинали и трябва да бъдат спасени

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор: „Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“. Снимка: Площад Славейков

Трябва да има мерки за социална защита на свободните артисти в тази извънредна ситуация, заяви днес в интервю пред БНТ министърът на културата Боил Банов. Мнението му е в противовес на изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който на 24 март нарече  самоосигуряващите се, сред които са и повечето културни дейци, социални „маргинали“.

Според Боил Банов свободните артисти са ключови за културния сектор:

„Те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели“.

За да се намери изход от ситуацията, трябва да се намерят решения на европейско ниво, твърди министърът. Той настоява за спешна онлайн среща на министрите на културата от ЕС, на която да се обмислят мерки за спасяване на сектора. Засега няма положителен отговор.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Усеща се подходът – да се види голямата икономика и тогава да решим какво правим с културата – добави той. – Свободни артисти има в България, Франция и Германия, това са въпроси, които трябва да решим съвместно, и най-после тази Европа, поне в областта на културата, да започне да работи като единен съюз. Голямо изпитание е.“

Министър Банов е категоричен, че е нужен спасителен план за културата във всички европейски страни.
На национално ниво вече се обмислят стратегии. Засега данните показват, че независимият културен сектор може да загуби над 12 млн. лв., ако извънредното положение продължи до края на април.

Утре се очаква да има голяма онлайн среща с независимите творци и продуценти, които наскоро изпратиха писмо до Министерство на културата с настояване да се вземат спешни мерки. Институцията, по думите на Банов, е готова да вземе решения, които да намалят финансовия удар върху сектора. Обмисля се преструктуриране на държавни средства, обезпечаване на разпространението на творческите продукти, допълнителни културни програми, които да подпомогнат сектора, и директна финансово-социална помощ за неосигурените артисти.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg