Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Барак Обама рекламира технология за фалшиви новини? По-скоро не

Монреалска компания, наречена Lyrebird, е пуснала продукт, който позволява на потребителите да създават аудиоклипове, в които всеки може да казва всичко с гласа на друг. И илюстрира възможностите на програмата с (фалшив) клип, в който бившият президент Обама рекламира новия софтуер. - Барак Обама рекламира технология за фалшиви новини? По-скоро не

Монреалска компания, наречена Lyrebird, е пуснала продукт, който позволява на потребителите да създават аудиоклипове, в които всеки може да казва всичко с гласа на друг. И илюстрира възможностите на програмата с (фалшив) клип, в който бившият президент Обама рекламира новия софтуер.

Когато четем и гледаме новини, ние отдавна знаем, че не можем да вярваме безусловно на очите си. Компютърни програми като Фотошоп (вече и много други), а преди тях сръчни майстори на колажа и ретуша още от зората на фотографията, създават паралелна реаалност и илюстрират убедително алтернативни факти: например акули, плуващи по улиците на Лос Анжелис, или часовник за $30 хил. долара, изчезващ „срамежливо“ от ръката на руския патриарх.

Днес вече и фалшифицираните видеа не са особен проблем – съвсем наскоро видяхме как Ема Гонсалес, момичето, оцеляло от убийствата в гимназията Паркланд, Флорида, разкъсва пред камера американската конституция – което изобщо не се е случвало.

Досега можехме да вярваме най-много на ушите си, но ето че и тази последна граница на доверието е на път да рухне под натиска на новите технологии. Те се развиват много бързо в ерата на постистината, активните информационни кампании и фалшивите новини, предупреждава сайтът NPR.org.

Това най-вероятно ще има сериозни последици за политиката — организатори на дезинформационни кампании биха могли да създадат фалшиви клипове на политиците, за да ги дискредитират. Но дори и да не го направят – политици биха могли да отричат, че са казали неща, които наистина са казали, наричайки ги фалшификации.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

И вече всеки ще може да прави фалшификациите у дома си. Монреалска компания, наречена Lyrebird, е пуснала продукт, който позволява на потребителите да създават аудиоклипове, в които всеки може да казва всичко с гласа на друг. И илюстрира възможностите на програмата с (фалшив) клип, в който бившият президент Обама рекламира новия софтуер:

Резултатът не е съвършен — звучи, сякаш слушаме Обама по не много добра телефонна връзка. Но звучи като Обама.

От Lyrebird съобщават, че са създали тази технология, за да помогнат на хората, загубили гласа си вследствие на заболяване и да им дадат възможност да възстановят тази част от тяхната идентичност.

„Нека им помогнем да постигнат тази цел“, казва Обама в клипа, но всъщност никога не го е казвал.

Целта наистина е благородна. И все пак изглежда сигурно, че продуктът бързо ще се превърна в поредната технология с двойно предназначение – за мирни и немирни цели. Както се случи с атома, кухненския нож и телевизията. Просто ще трябва да бъдем още по-внимателни, когато гледаме и слушаме новини.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах