Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Барак Обама: Жените безспорно са по-добри лидери от мъжете

Обикновено зрелите мъже, които не искат да се откажат от властта, създават световните проблеми, заяви US-президентът

Барак Обама на събитие на Фондация „Обама“ в Куала Лумпур от 13 декември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Барак Обама: Жените безспорно са по-добри лидери от мъжете

Барак Обама на събитие на Фондация „Обама“ в Куала Лумпур от 13 декември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако жените управляваха държавите по света, стандартът на живот щеше да се повиши, твърди 44-ят американски президент Барак Обама. На събитие в Сингапур Обама заяви, че жените „не са перфектни“, но са „безспорно по-добри лидери“ от мъжете, пише Би Би Си.

Според него, повечето проблеми в света възникват заради хората в зряла възраст, най-вече мъжете, които не се отказват от властта. За ситуацията донякъде били виновни и медиите, които не се свенели да разпространяват неистини.

Обама разказва, че по време на управлението си (2009 – 2017) често се питал как би изглеждал светът, ако бе управляван от жени.

„Дами, искам да знаете, че не сте перфектни, но мога да кажа, че безспорно сте по-добри от нас [мъжете] – сподели първият цветнокож президент на Америка. – Убеден съм, че, ако всяка нация бе управлявана за две години от жена, щяхме да видим значителен напредък във всичко… стандарт на живот и други резултати.“

На въпрос дали обмисля да се върне в политиката, Обама отговаря, че лидерите трябва да се оттеглят, когато им дойде времето:

Ако погледнете света и проблемите му, ще забележите, че обичайно са виновни старите хора, обичайно старите мъже, които отказват да се отместят от пътя. Важно е да се напомня на политическите лидери, че те са там, за да вършат работа, но не са там доживот, не са там, за да поддържат чувството си за значимост и влияние“.

Барак Обама прослужи два мандата като държавен глава на САЩ. След като напусна Белия дом, заедно със съпругата си Мишел основаха фондация в помощ на младите лидери по света. Миналата седмица семейство Обама беше в Куала Лумпур.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg