VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Барбра Стрейзънд купи картина на Ван Гог

„Селянка с дете в скута“ е била в колекцията на основателя на еротичното списание „Пентхаус“

Винсент ван Гог, „Селянка с дете в скута“, 1885 г. Репродукция: „Кристис“ - Барбра Стрейзънд купи картина на Ван Гог

Винсент ван Гог, „Селянка с дете в скута“, 1885 г. Репродукция: „Кристис“

Барбра Стрейзънд е анонимният купувач на картината „Селянка с дете в скута“ (1885) на Ван Гог, продадена на 6 октомври в Ню Йорк срещу 4,5 млн. долара. Певицата потвърди новото си притежание пред списание „Ню Йорк Таймс“ и съобщи, че има намерение да изложи произведението в музей.

Стрейзънд е позната в арт средите със страстта си към колекционерството. Начало на сбирката ѝ поставя произведение на Анри Матис през 1964 г., позната е и с интереса си към Ван Гог, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

За някои предишният собственик на платното вероятно ще бъде голяма изненада – около 1979 г. то попада в дома на Боб Гучионе, основател на еротичното списание „Пентхаус“, дълги години основен конкурент на „Плейбой“. Малко известно е, че самият Гучионе също е художник аматьор. Притежавал е творби на Моне, Пикасо, Модиляни и Писаро.

С появата на интернет „Пентхаус“ не успява да се справи с онлайн конкуренцията и Гучионе продава „Селянка с дете в скута“ на „Сотбис“ през 2002 г. Това му носи едва 834 хил. долара, а картината отива при неоповестен колекционер. През 2018 г. той заема платното на Художествения музей на Сан Диего, където то остава до март тази година.

„Селянка с дете в скута“ е рисувана през март и април 1885 г. по времето, когато Винсент ван Гог живее с родителите си в Нюнен, южната част на Нидерландия. Докато е там, художникът създава над 30 портрета на местни жители. Самоличността на майката и детето остава непозната и до днес.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg