Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Баришников до Путин: Няма да го бъде вашия руски свят

В открито писмо до руския президент световноизвестният танцьор говори за страха, обхванал руската върхушка

„Хора като нас са донесли повече почест за руския свят, отколкото цялото ваше неточно високоточно оръжие“, написа Баришников в писмо, адресирано до Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Баришников до Путин: Няма да го бъде вашия руски свят

„Хора като нас са донесли повече почест за руския свят, отколкото цялото ваше неточно високоточно оръжие“, написа Баришников в писмо, адресирано до Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският танцьор от руски произход, световноизвестният Михаил Баришников написа открито писмо до Владимир Путин по повод блокирания в Русия сайт на проекта „Истинската Русия“. Писмото е публикувано в сайта на организацията truerussia.org.

Проектът „Истинската Русия“ е създаден от писателя Борис Акунин, икономиста Сергей Гуриев и танцьора Михаил Баришников. За три месеца, откакто съществува, организацията е събрала повече от един милион британски паунда в подкрепа на украинските бежанци.

На 24 май Генералната прокуратура на Руската федерация блокира достъпа до сайта от територията на Русия.
Ето какво написа Баришников до Путин:

„Господин президент,

Вашите придворни от страх заповядаха да бъде блокиран нашият уебсайт – уебсайтът на „Истинската Русия”. Страхът им е разбираем. На нас той ни носи увереност в правотата ни.

Както някога, когато в детството ми вашите тънковрати предшественици ми определиха на мен, сина на руски офицер в Латвия, ролята на окупант, тя не ми пасна. Научих латвийски език, а от 26-годишната ми възраст, завинаги отхвърляйки ролите, определяни от вашите учители, вече почти половин век живея като човек от свободния свят! И все още ме наричат руснак. Руски писател наричат и моя приятел Борис Акунин, и руски икономист наричат Сергей Гуриев. Хора като нас са донесли повече почест за руския свят, отколкото цялото ваше неточно високоточно оръжие.

Няма да го бъде вашия руски свят – свят на страха, свят, изгарящ учебници по украински език, докато ни има нас, имунизирани още в детството срещу тази чума. Нашия свят ще го има – независимо от всички ваши блокирания. Ние знаем как да съхраним ценностите на нашия руски свят. А вашият свят, ако не се събуди, ще умре от страховете си. Вие знаете от какво се страхувате. Прави сте да се боите. Знаете кое оръжие удря най-точно!“

Въпреки че осъжда рязко нахлуването в Украйна, 74-годишният Баришников се обяви против „политическите решения“ по отношение на руските артисти и спортисти. По-рано тези дни против „отмяната на руската култура“ в Кан се изказаха и руският режисьор Кирил Серебренников, и неговият украински колега Сергей Лозница.

В същото време украинският и руски продуцент Александър Роднянски заяви, че руската култура не е спасила Русия от варварството и зверството. Съоснователят на „Истинската Русия“, икономистът Сергей Гуриев, влиза в международната експертна група „Ермак-Макфол“, която подготвя усилването на санкциите срещу Русия.

БОРИС АКУНИН: АКО ПУТИН УСПЕЕ В УКРАЙНА, ЩЕ СИ СПОМНИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЪЩО Е БРАТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg