VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Баришников танцува по Бродски у нас

Легендарният балетист с две представления в Софийската опера

За Михаил Баришников пътят към световната сцена започва от България - през 1966 г. той участва на Международния балетен конкурс във Варна. Снимка: „Артишок“ - Баришников танцува по Бродски у нас

За Михаил Баришников пътят към световната сцена започва от България - през 1966 г. той участва на Международния балетен конкурс във Варна. Снимка: „Артишок“

Михаил Баришников ще танцува на българска сцена. В началото на 2019-а големият артист ще излезе пред публиката в Софийска опера и балет с представлението „Бродски/Баришников“. Новината съобщават организаторите на събитието Продуцентска къща „Артишок“.

„Бродски/Баришников“ е моноспектакъл, в който танцът се допълва с изпълнения на стихове и проза на Бродски, на запис звучи и оригиналният глас на поета. Продукцията е създадена преди 3 години и от тогава обикаля световните сцени. На 19 и 20 януари 2019-а ще акостира и у нас.

„Спектакълът е хипнотизираща меланхолия“, пише американската критика.

Режисьор е латвиецът Алвис Херманис, който казва, че „това, което Миша прави с тялото, наподобява своеобразна, спонтанна електрическа енергия“.

„Тази постановка е специален момент в моя живот – преход от балетната игра към театъра“, споделя Баришников.

Представлението е с продължителност час и половина, думите на Баришников и Бродски ще бъдат на руски език, със субтитри на български.

Михаил Баришников е една от големите звезди на руския балет. Той бяга от СССР през 1974 година, установява се в Щатите и никога не се завръща в родината си. Работи като арт директор на „Ню Йорк Сити Балей“, оглавява Американския балетен театър, играе и на сцената, и в киното. Днес артистът е на 70 години. Живее в Ню Йорк, където ръководи собствената си балетна школа.

Изгнаник в Америка е и Йосиф Бродски. Роден е през 1940 г. в Санкт Петербург (тогава Ленинград). През 60-те поетът е обвинен в тунеядство и е осъден на заточение. Прекарва 18 месеца в Архангелска област. След протести на изявени интелектуалци, през 1965 г. присъдата му е намалена. На 4 юни 1972 г. Бродски е изгонен от Съветския съюз и през 1977 г. става гражданин на САЩ. Преподава в Мичиганския университет, по-късно е професор в Колумбийския университет, Ню Йорк. От 1986 г. преподава литература в колежа „Маунт-Холиок“.

Само четири стихотворения на Бродски са издадени в СССР, повечето му работи се появяват на Запад. Освен на руски, той пише стихове и на английски. През 1987 г. му е присъдена Нобелова награда за литература. Възстановяват съветското му гражданство през 1990-а. Умира след инфаркт в Ню Йорк на 28 януари 1996 г. Погребан е във Венеция.

„За мен България е много скъпа“, казва Баришников.

От тук тръгва световната му кариера, след като през 1966 г. участва на Международния балетен конкурс във Варна и печели златен медал.

Билетите за спектакъла „Бродски/Баришников“ са на цени от 90 до 200 лв. и са вече в продажба онлайн, на касите на Софийска опера и балет, НДК и „Арена Армеец“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg