VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Баритон от Парижката опера убит във войната в Донбас

Васил Слипак, родом от Украйна, смени сцената с окопите в родината си

Васил Слипак пред Айфеловата кула с призив срещу Владимир Путин. Снимка: Туитър - Баритон от Парижката опера убит във войната в Донбас

Васил Слипак пред Айфеловата кула с призив срещу Владимир Путин. Снимка: Туитър

Васил Слипак, бас баритон в Парижката опера, който стана почти фолклорен герой в родната си Украйна, след като се завърна там, за да се сражава в Донбас, е бил убит от снайперист в сряда, близо до Дебалцево.

41-годишният Слипак е загинал около 6 часа сутринта, след изненадваща атака срещу позицията му, казва Артьом Скоропадски, говорител на националистичната паравоенна организация „Десен сектор“, пише „Ню Йорк Таймс“.

Васил Слипак е роден в западния украински град Лвов на 20 декември 1974 г. Смятан за музикално дете чудо, той бързо достига до славата – и в края на 90-те години вече е определян за една от големите бъдещи оперни звезди във Франция. До 2011-а е на върха сред баритоните – печели и наградата за най-добър мъжки глас на оперния фестивал в Сегед, Унгария, за интерпретацията си на Арията на тореадора в „Кармен“.

Васил Слипак на фронтовата линия

Васил Слипак на фронтовата линия

Но след като през 2014 г. в Източна Украйна избухва войната със сепаратистите, подкрепени от Русия, Слипак заменя сцената за окопите, взема автомат и се присъединява към останалите доброволци от Десен сектор.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Прави си традиционна украинска прическа, подобна на мохиканска, и служи на различни позиции по фронтовата линия – лабиринт от окопи и минни полета, който обгражда завзетата от сепаратистите територия.

Певецът, прочул се във Франция особено с арията на Мефистофел от операта „Фауст“, приема и името на персонажа – и бойните му другари го наричат Меф.

В интервю преди време за украинска телевизия Слипак заяви, че е се е вдъхновил да се сражава за страната си от прочутия вече бунт на Майдана в Киев – въпреки че самият той живее във Франция от 1996-а.

„Украйна може да стане успешна държава и важен играч на политическата сцена, ако започнем да слушаме гласа на народа“, каза Слипак тогава.

Десен сектор, първоначално организация, в която влизат крайнодесни групи, включително такива с неонацистки залитания, в Русия е сочена като фашистка. Самите те обаче отричат да са неонацисти.

„Евромайдан прес“, украински новинарски сайт, цитира полеви командир, по чиито думи Слипак си отива преди родителите си и по-големия си брат. Говорител на общината в Лвов пък коментира, че тленните му останки ще бъдат положени в историческото гробище Личаков, запазено за бележити местни личности.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg