Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Барселона забранява апартаментите под наем за туристи

Кметът се надява, че ограниченията ще направят пазара на имоти по-достъпен за местните хора

Барселона е сред най-популярните туристически дестинации в света, но това вреди на местните хора, заявява управата на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Барселона забранява апартаментите под наем за туристи

Барселона е сред най-популярните туристически дестинации в света, но това вреди на местните хора, заявява управата на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Барселона, една от най-предпочитаните туристически дестинации, ще ограничи даването на частни апартаменти под наем за чуждестранните туристи. Мярката влиза в сила от ноември 2028 г., когато над 10 хил. имота в испанския град ще загубят лиценза си за краткосрочни наеми, съобщава Си Ен Ен.

Драстичното решение идва по предложение на кмета Жауме Колбони, който се надява, че ограниченията ще спрат повишението на наемите на местните и ще направят града по-добро място за живеене. Краткосрочните наеми от туристи възпрепятстват голяма част от младите испанци да се установят трайно в града заради високите цени на имотите. Наемите от чужди граждани са довели до 68% увеличение на цените на квартирите в Барселона в последните 10 години, а имотите се продават 38% по-скъпо, посочва местната власт. Надеждите на Колбони са, че имотите, които досега са били наемани от туристи, сега ще бъдат предложени на местните.

Испания е сред трите най-посещавани страни в цял свят, но напоследък се бори да изглади социалните неравенства за жителите си, предизвикани от поскъпналите заради туристи услуги. Подобни ограничения за краткосрочните наеми въвеждат и на други места, като Канарските острови, в Лисабон и в Берлин.

От платформата Airbnb все още не са коментирали мярката, но реакция дойде от асоциацията „APARTUR“, която в изявление споделя опасенията си, че ограниченията ще доведат до скок на нелегалния туризъм.

Новата политика със сигурност ще бъде печеливша за хотелите, отбелязва Си Ен Ен. В най-популярните квартали на Барселона вече има ограничения за строежа на хотели, но Колбони дава сигнали, че ще облекчи част от тях.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg