Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бас от Виенската опера стана почетен член на Софийската опера

Прочутият певец Курт Ридл е голям приятел на Софийската опера

Пламен Карталов връчи почетен плакет на Курт Ридл. Снимка: Софийска опера - Бас от Виенската опера стана почетен член на Софийската опера

Пламен Карталов връчи почетен плакет на Курт Ридл. Снимка: Софийска опера

Световнопризнатият бас Курт Ридл, пял в Кралската опера в Лондон и във Виенската опера, днес бе обявен за почетен член на Софийската опера и балет. Оперният певец получи специален плакет от директора на институцията академик Пламен Карталов за 50 години сценична дейност на австрийския бас.

Поводът бе отбелязан със специална церемония на 24 февруари в Мраморното фоайе на театъра, декорирана специално за събитието. В тържеството участваха басите на Софийската опера Димитър Станчев, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Стефан Владимиров и Николай Войнов, които изпълниха арии и фрагменти от опери, в които Ридл се е изявявал многократно. Силно развълнуван, големият артист сподели, че е трогнат от признанието и вниманието, което му се оказва. Той не скри радостта си от приятелството, което има с акад. Карталов и с целия творчески състав, и отбеляза огромната енергия на маестрото и способност да вдъхновява хората около себе си.

Снимка: Софийска опера и балет

Курт Ридл пристига в България преди 10 години за концертно изпълнение на „Фиделио“ от Бетовен в Софийската опера. В следващите години той следи с внимание постановките на вагнерови творби на акад. Карталов, миналата година той изнесе майсторски клас на певците в „Летящият холандец“, освен това пя и в самия спектакъл, а по-рано през месеца австриецът участва повторно във „Фиделио“.

Победител на големи певчески конкурси в Барселона и Париж, Курт Ридл получава първите си ангажименти в Щутгарт и Линц. Излиза на сцената на Виенската опера на 29 години и партньорството му с институцията продължава до днес. Ридл получава титлата Камерзенгер, а със званието Почетен член на Виенската опера е удостоен, след 1000-то си излизане на прочутата сцена.

В репертоара му има 100 партии на 6 езика, представени в повече от 3200 представления. Участвал е 5 пъти в откриването на сезона на Миланската скала. Работил е с най-големите диригенти и режисьори в оперния свят и е споделял сцената с редица световноизвестни певци, сред които и българските гласове Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова и Николай Гяуров.

Ридл развива забележителна кариера и на концертния подиум, като пее под диригентството на Рикардо Мути, Серджо Челибидаке, Лорин Маазел, Ловро фон Матачич, Джузепе Синополи в творби от Бетовен, Малер, Верди, Пендерецки, Мусоргски.

Ангажиментите му продължават със спектакли на „Лулу“ от Берг във Виена и „Арабела“ от Рихард Щраус в Земперпер в Дрезден.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС