Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Башар Рахал за скандала със сексисткия клип: Перфектно!

Във видеото не казваме, че търсим журналисти, а смислени хора, обясни директорът на студентската телевизия „Алма Матер“

„Ние сме инвестирали около 50 лв. в този клип, а в момента всички медии ни тиражират, което за мен е перфектно“, твърди директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Снимка: Стопкадър - Башар Рахал за скандала със сексисткия клип: Перфектно!

„Ние сме инвестирали около 50 лв. в този клип, а в момента всички медии ни тиражират, което за мен е перфектно“, твърди директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Снимка: Стопкадър

„Ние сме търсили няколко ефекта във видеото. То не е просто да го направим пошъл и сексистки. Далеч сте от мисълта, че не знам какво значи сексизъм или че не слушам скандалите около Харви и Кевин Спейси – тези неща на мен са ми ясни до болка“, заяви Башар Рахал в отговор на разразилото се възмущение от клип с негово участие.

Във видеото, озаглавено „Годината, в която станах известен“, студентка получава поощрение от директора на телевизия „Алма Матер“ Рахал, носейки му кафе и „сметанка“. Клипът анонсира кастинг за лица на студентската телевизия, но сексисткото му послание и представянето на известността като цел, а не като резултат от работата, породи дебат в социалните мрежи за нивото на журналистическата професия у нас.

По този повод две от най-големите телевизии у нас днес също засегнаха темата – в Би Ти Ви бе поканен бившият директор на телевизия „Алма Матер“ Светлана Божилова, а Нова проведоха разговор с Рахал.

Божилова определи клипа като гаф, но въпреки всичко защити идеята, че на телевизията трябва да се даде шанс с новия директор. Още когато тя бе отстранена от поста си от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков, беше ясно, че се търси масовост и популярност на телевизията. „Алма Матер“ съществува вече 10 години, като именно Божилова е успяла да се пребори за лиценза ѝ и е спечелила проект на стойност от 2 млн. лв. В студиото на „Тази сутрин“ тя обясни, че клипът е направен от външен екип и няма нищо общо със студентите или Факултетът по журналистика и масова комуникация, където са помещенията на „Алма Матер“. По думите ѝ, телевизията е създадена като студентска, но обучаващите се за бъдещи телевизионери влизат в нея само три пъти в месеца. През останалото време „в нея се записва продукция“, а студентите работят с програми от преди 20 години и записват на касета.

„Нормално е да се случват такива гафове – коментира Божилова и разказа как навремето, когато започнало излъчването на телевизията, тя накарала тогавашните си студенти Мария Цънцарова и Росен Цветков да водят сатирично предаване. – За което може би те и до ден днешен ми се сърдят.“

Вижте още:  ПРЕДИЗВИКАНО ОТ БАШАР РАХАЛ: ЖУРНАЛИСТИКАТА НЕ Е ШОУПРОГРАМА

Божилова признава, че нейната първоначална идея при получаването на лиценза за излъчване била много по различна, но все пак призовава да се даде шанс на телевизията под ръководството на Рахал. При направено проучване съвместно с „Алфа рисърч“, се установява, че като най-предпочитани телевизии за гледане студентите подреждат първите три национални, но веднага след тях идват „Нешънъл джиографик“ и „Дискавъри“.

„Аз съм се борила за нещо друго, не нека дадем шанс“, каза тя в сутрешния блок.

По това време Башар Рахал бе в студиото на Нова, но в отговор на Божилова, в рамките на гостуването ѝ в Би Ти Ви, бе излъчено кратко интервю с него, заснето предния ден. В него той казва, че видеото „има 50 коментара на дами, които се чувстват възмутени и обидени“, а заформилата се дискусия му е „интересна“.

„Това е въпрос на естетически вкус“, казва той.

В екипа на „Алма Матер“ били доволни от резултата, защото хората най-накрая разбрали за телевизията „след само деветгодишното ѝ съществуване“, коментира новият директор в „Здравей, България“.

При създаването на клипа имало известно очакване, че той ще предизвика реакции, но мащабите били изненадващи. Рахал предполагал отклик по-скоро от студентите заради бившия директор Божилова, която „подклажда огньовете срещу мен“.

„Ние сме инвестирали около 50 лв. в този клип, а в момента всички медии ни тиражират, което за мен е перфектно“, твърди директорът на студентската телевизия.

Вижте още: ОТЗАД НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ

На въпрос къде точно в рекламата се говори за журналистически ценности и това ли е новата ценност – известността, Рахал отговори, че никъде не се казва, че се търсят журналисти:

„Ние търсим смислените хора. Няма как това да стигне до тях като послание, ако не беше по някакъв начин леко закачливо“.

Оказва се обаче, че има и студенти, които не виждат нищо нередно в клипа за обявяването на конкурса.

„Всички ние сме обсебени от идеята за популярност, всички искаме да сме известни“, казва пред Нова тв студент от ФЖМК, който си признава, че неговата цел е да стане водещ.

„Това е нещото, което движи нашето поколение [известността], смятам, че е правилният подход, когато искаш да се обърнеш към хора на тази възраст“, коментира друго момче от факултета.

А Цвети от клипа, както се оказва, е маркетинг директор на телевизията и никога не била носила на шефа си кафе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg