Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Бащата” – българското предложение за „Оскар”

Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов за втори път избрани да представят страната ни

Иван Бърнев и Иван Савов (вдясно) в кадър от филма „Бащата“  - „Бащата” – българското предложение за „Оскар”

Иван Бърнев и Иван Савов (вдясно) в кадър от филма „Бащата“

Българското предложение за наградите „Оскар” е „Бащата”, филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, съобщиха от Националния филмов център. Комисията по избор на българско предложение за най-престижните отличия за кино, председателствана от Милко Лазаров, избра филма, който вече спечели няколко престижни международни награди и е продаден за разпространение в повече от 10 държави.

„Бащата” е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Създаден е със субсидия от НФЦ в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на „Евроимаж“ и програма МЕДИА.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, избран да представя България на оскарите, след „Слава” през 2017 г. За да достигне до номинация в категорията „най-добър международен филм“, „Бащата“ трябва да мине през няколко селекции.

93-тото издание на наградите „Оскар“ е планирано за 25 април 2021 г.

„ХОЛИВУД РИПОРТЪР“ ЗА „БАЩАТА“ НА ГРОЗЕВА И ВЪЛЧАНОВ

КРИСТИНА ГРОЗЕВА И ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ ПРЕД „ВАРАЙЪТИ“ ЗА СМЕХА ПРЕЗ СЪЛЗИ И КИНОТО КАТО ТЕРАПИЯ

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Те живеят и работят заедно повече от 15 години. Дебютният им филм „Скок“ печели Голямата награда на фестивала на късометражния филм в Брюксел и Голямата награда на МКФ Пусан. Първият им пълнометражен игрален филм „Урок“ има над 30 международни награди. Вторият, „Слава”, повтаря успеха му и е българската номинация за чуждоезичен „Оскар 2017”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg