Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бащата на режисьора Тимофей Кулябин арестуван от руските власти

Александър Кулябин бе директор на един от значимите руски театри

Много от спектаклите на „Червеният факел“, ръководен от Александър Кулябин, са носители на най-големите руски театрални награди. Снимка: Театър „Червеният факел“ - Бащата на режисьора Тимофей Кулябин арестуван от руските власти

Много от спектаклите на „Червеният факел“, ръководен от Александър Кулябин, са носители на най-големите руски театрални награди. Снимка: Театър „Червеният факел“

Арестуваха бащата на режисьора Тимофей Кулябин – Александър Кулябин, вече бивш директор на Театър „Червеният факел“ в Новосибирск, съобщава „Холод медия“, като се позовава на местната прокуратура.

Кулябин управляваше известния театър в продължение на 23 години. Дългогодишен главен режисьор в него бе синът му, който в момента поставя в Европа, включително ще гостува и в Народния театър в София като режисьор на спектакъла „В самотата на памуковите полета“ с Джон Малкович, а наскоро постави в Народния и „Нора“ от Ибсен. След началото на войната срещу Украйна Тимофей Кулябин изрази публично възмущението си от действията на руските власти и напусна Русия. В края на декември баща му Александър бе уволнен от директорския пост.

Обвиненията, които прокуратурата е отправила днес към Кулябин-баща, са за разхищения в големи размери – над 1,8 милиона рубли (около 25 хил. евро). Службите са провели обиск в апартамента му.

По време на управлението на Александър Кулябин Театър „Червеният факел“ се превърна в един от водещите регионални театри в Русия, напомнят от „Холод медия“. Много спектакли на театъра са носители на най-големите руски театрални награди.

Запознати припомнят, че подобно дело за разхищение бе заведено срещу друг критик на путинския режим – Кирил Серебренников, и въпреки подкрепата на световната артистична общност, той беше изпратен за известно време в затвора.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg