Софийски международен панаир на книгата

„Бащата“ отваря границите на фестивала в Торонто

Втори български филм на престижния кинофорум след „Физика на тъгата“

„Бащата“ е вторият български филм в тазгодишното издание на Международния филмов фестивал в Торонто, но първият финансиран от Националния филмов център. - „Бащата“ отваря границите на фестивала в Торонто

„Бащата“ е вторият български филм в тазгодишното издание на Международния филмов фестивал в Торонто, но първият финансиран от Националния филмов център.

След като взе голямата награда от филмовия фестивал в Карлови Вари, „Бащата“ на режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов се отправя към нови висоти – лентата ще участва в Международния филмов фестивал в Торонто, един от най-посещаваните кинофоруми в света с около половин милион посетители всяка година. Продукцията е част от програмата „Съвременно световно кино“, като това ще е нейна премиера за Северна Америка. 

Комедията „Бащата“, копродукция между България, Гърция и Италия, е семейна драма с комични и абсурдни елементи. Историята е за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката, когато бащата решава, че починалата му съпруга се опитва да осъществи контакт с него по телефона.

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – „Урок“ (2014) и „Слава“ (2016) спечелиха награди на редица международни кинофестивали.

„Съвременно световно кино“ се фокусира върху чуждестранни филми, като акцентът често пада върху продукции от Латинска Америка и Източна Европа. Целта на програмата е да „отвори границите“ и да предложи моментна снимка на света в отдалечените от Северна Америка държави.

Америка за България

Това е вторият български филм, който ще дебютира на престижния форум тази година – анимираният „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов ще бъде прожектиран премиерно в програмата Short cuts.

Вижте още: „ФИЗИКА НА ТЪГАТА“ С ПРЕМИЕРА НА ФЕСТИВАЛА В ТОРОНТО

Международният филмов фестивал в Торонто е един от най-престижните в света. Тази година форумът ще бъде открит на 5 септември с филма Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band. Пълната програма ще бъде обявена на 20 август.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)