Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бащи и синове, изгубени в наследството

Спартак Дерменджиев възкресява семейната си история в Червената къща

Скулптурен портрет и рисунка на Крум Дерменджиев, направени от сина му Спартак. Снимки: Емил Георгиев - Бащи и синове, изгубени в наследството

Скулптурен портрет и рисунка на Крум Дерменджиев, направени от сина му Спартак. Снимки: Емил Георгиев

Опит за възстановка на част от историята на своето семейство въплъщава „Изгубени“, новата изложба на Спартак Дерменджиев – един от най-интригуващите български скулптори. История, която авторът разказва чрез снимки и портрети – част от живота и изкуството, създадено от участниците в нея. Синът е направил първия скулптурен портрет на баща си Крум Дерменджиев и обратното. После тези творби са изчезнали, според Дерменджиева са нарочно унищожени в опит да се промени историята със задна дата.

Спартак Дерменджиев не желае да описва защо след смъртта на баща си по волята на „едни хора“ не е негов наследник. А вследствие на това решение се оказва, че не е наследник и на себе си – много негови първи детски, ученически и студентски рисунки и скулптури, грижливо пазени в ателието на баща му, днес са изгубени.

Автопортрет на Спартак Дерменджиев – скулптура и рисунка

В отговор прави това, което творците правят най-добре – Дерменджиев отговаря на унищожението със съзидание. Той има снимки, спомени и умения – достатъчно, за да запълни пробитата в историята на семейството си дупка: това е и целта на тази изложба. Ако в последните си виртуални паметници в интернет (на Райко Алексиев, Алеко Константинов, Георги Марков, Яна Язова и Александър Балабанов…)  Спартак Дерменджиев ни показва една възможна, но (за съжаление) неосъществена паралелна реалност, в „Изгубени“ той овеществява, възкресява и връща в реалността нещо унищожено, смятано за изгубено.

„Изгубени“ е изложба, колкото скулптурна, толкова и документална – казва Спартак Дерменджиев. – Синът, сътворен от бащата, и бащата, сътворен от сина, застават един срещу друг в два портрета. Бащата е в образа на сина, а синът – в образа на бащата. Така всеки е другият и себе си едновременно.”

Крум Дерменджиев със скулптурния портрет, направен му от сина му Спартак. Изгубен.

Спартак Дерменджиев е носител на награда за скулптура на ДКМС (1985), награда от Международно биенале на малката пластика, Будапеща (1987), Годишната награда са скулптура на СБХ (1998), награда за пребиваване в ателиетата на Сите Дез Ар, Париж (2000) и други. През 2014 г. колегата му Венцислав Занков му връчи своя Железен орден за съвременно изкуство.

Спартак Дерменджиев със свой портрет, направен от баща му. Изгубен.

„Изгубени – изложба на унищожените портрети“ е отворена за посетители до 28 февруари в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”. Входът е свободен.


Вижте още: АЗ ПРАВЕХ СКУЛПТУРИТЕ НА БАЩА МИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg