Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Батак да получи статут на историческо селище настояват в подписка

Градът припомня историческата си роля в Априлската епопея

Църквата „Света Неделя“, където са избити стотици българи при потушаване на Априлското въстание през май 1876 г.. Снимка: БГНЕС - Батак да получи статут на историческо селище настояват в подписка

Църквата „Света Неделя“, където са избити стотици българи при потушаване на Априлското въстание през май 1876 г.. Снимка: БГНЕС

Батак да бъде обявен за историческо селище и заедно с курорта Цигов чарк да бъде отделен в самостоятелна община искат с официална петиция 1150 жители на градчето. Настояването е изпратено до президента и до правителството. С подписката се иска също селата Нова махала и Фотиново да бъдат отделени от настоящата община Батак.

Възможностите за административно отделяне са две – директно решение на Министерски съвет или местен референдум, се казва в петицията.

Основната причина за исканата промяна е влиянието на ДПС в Батак, твърдят инициаторите на подписката, а в откритото писмо, изпратено в началото на юли до държавните институции, като мотиви се посочват историческата значимост на града в Априлската епопея, както и примера на Копривщица и Перущица, които са самостоятелни градове – общини.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg