Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Баташов, който на 10 септември няма да стане на 50

Отбелязват рождения ден на актьора с филма „С глава в стената“ на Антони Цонев и Велислава Дърева

Андрей Баташов си отиде едва 45-годишен през 2010 г. - Баташов, който на 10 септември няма да стане на 50

Андрей Баташов си отиде едва 45-годишен през 2010 г.

Андрей Баташов би празнувал 50-ия си рожден ден на 10 септември. Но близките му и публиката го загубиха преди 5 години. Актьорът, отишъл си от този свят едва на 45, все пак ще бъде почетен – с премиера на биографичния филм за живота му, наречен със заглавието на един от най-силните му спектакли – „С глава в стената“. Прожекцията на творбата, която е сред първите копродуцирани от НДК, ще бъде от 19 часа в кино „Люмиер“.

„С глава в стената“ е на режисьора Антони Цонев, по сценарий на Велислава Дърева и с оператор Делян Георгиев. Филмът проследява и анализира съдбата и самотата на актьора. Разказва за аристократа по произход и благородник по дух, за играта и саморазрушението; за избора да излезеш сам на сцената и да я изпълниш с блясък.

Андрей Баташов има над 40 роли в театъра и киното. Играл е на сцените на Народния театър, „Сълза и смях“ и „Театър 199“, от 2004 г. играеше актьор на свободна практика. Като режисьор е поставял „Ритъм“, „360 градуса“, SEXXX и „Разбираш ли ме правилно“. През 2007 г. изигра юбилейното представление № 500 на „Секс, наркотици и рокендрол“ в „199“, след повече от 15 години.

„С глава в стената“ бе един от сред високо оценените филми в първата сесия на НДК – той бе на четвърто място в секцията за документално кино. С най-висока оценка е проектът на Георги Тошев за филм за Катя Паскалева, а веднага след това разказът за едно от прочутите столични кина „Айзенщайн Дружба Одеон“.

При игралното кино НДК се включва в проекти като „Вездесъщият“ от създателите на Love.net, „Възвишение“ по романа на Милен Русков, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев и Яна Борисова, „Пеещите обувки“ за Леа Иванова и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах