Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бате Николай: България днес е като „Биг Брадър“ – простотия и незнание

25 години живеем във фалшива демокрация, заяви актьорът, получил отличието „Златен век“ – звезда в навечерието на Дена на будителите

Христос има три думи, които са всъщност конституцията на живота. Те са благодаря, прости и обичам, каза Николай Николаев. Снимки: Румен Добрев - Бате Николай: България днес е като „Биг Брадър“ – простотия и незнание

Христос има три думи, които са всъщност конституцията на живота. Те са благодаря, прости и обичам, каза Николай Николаев. Снимки: Румен Добрев

Днес България прилича на „Биг Брадър“, тиражиращ човешката простотия и незнание, каза актьорът Николай Николаев – Бате Николай на церемония в Министерството на културата, където в навечерието на Деня на будителите получи наградата „Златен век“ – звезда. С почетния знак с огърлие бе отличен акад. Антон Дончев, който междувременно съобщи и че е готов с новия си роман, посветен на Александър Македонски.

Получавайки приза, писателят заяви, че сутринта е имал удоволствието да прочете 40 есета-откровения на млади хора, които са го обнадеждили, че огънят продължава да гори, а младежите продължават да обичат будителите и да се опитват да живеят като тях.

„Огънят продължава да гори“, каза в навечерието на деня на будителите акад. Антон Дончев.

„Огънят продължава да гори“, каза в навечерието на Деня на будителите акад. Антон Дончев.

Лауреати на „Златен век“ с огърлие – звезда, освен Антон Дончев, станаха още скулпторите проф. Борис Гондов и проф. Валентин Старчев. Почетен знак звезда получиха преподавателят от НАТФИЗ проф. Атанас Атанасов, генералният директор на БНТ Вяра Анкова, директорът на БТА Максим Минчев, народната певица Калинка Сгурова, както и Бате Николай.

Николаев произнесе най-многословната реч сред отличените – от позицията на натрупаните от него вече 75 години, както сам се изрази. Пред останалите лауреати, гости на церемонията и журналисти, актьорът се възмути от фалшивата демокрация, в която ние, българите, живеем от 25 години; предложи да се издигне паметник на криворазбраната свобода и припомни конституцията на живота, която според него се състои от три думи, казани от Христос – „благодаря“, „прости“ и „обичай“.

Обща снимка на лауреатите.

Обща снимка на лауреатите

С почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики бяха удостоени трима журналисти – главният редактор на „Площад Славейков“ Диляна Димитрова, Петя Тетевенска от БНТ и Пенка Момчилова от БТА.

Пълният текст на словото на Бате Николай:

Благодаря най-напред на министъра на културата Вежди Рашидов, на Министерството на културата за възможността днес да се докосна до вас, орачите, които оставят дълбока следа в нашата духовна нива. Днес България прилича на „Биг Брадър“, тиражиращ човешките простотия и незнание. Не знам дали гледахте последния вариант на „Биг Брадър“, това е страшно. Страшно е, защото той манипулира малки и големи, виждаш ужаса, в който ние се гърчим 25 години.

Аз навърших 75 години и на купчинката от годините нещата се виждат от друг ракурс и не ми пука дали това, което ще кажа сега, ще следва наказание или самосезиране на прокуратурата. Ако си спомняте митинга след 10 ноември пред „Александър Невски“, хиляди, десетки хиляди се бяхме струпали с разчекнати пръстчета и викахме „СДС“ и „Победа“, надявайки се, че нещо ще се промени. Аз също бях на този митинг и се бях случил до онзи черен камък, на който е написано „Иван Вазов“. На него се беше качил един млад изрод с руси коси, който също беше разчекнал ръчичка и викаше „СДС“, а с другата си помагаше и пикаеше на гроба на Вазов. Защото беше дошла свободата. Защото беше дошла демокрацията и вече всичко може.

„Аз също бях на този митинг и се бях случил до онзи черен камък, на който е написано „Иван Вазов“. На него се беше качил един млад изрод с руси коси, който също беше разчекнал ръчичка и викаше „СДС“, а с другата си помагаше и пикаеше на гроба на Вазов.“

На този изрод, в четири телевизии като са ми правени интервюта, съм предлагал да се издигне паметник – на криворазбраната демокрация и свобода. Сега предлагам не на министъра на културата Вежди Рашидов, а на големия скулптор Вежди Рашидов да сътвори такъв паметник, защото това поколенията трябва да го знаят – че ние 25 години живеем във фалшива демокрация, която доведе до това, че сме най-бедната страна в Европа, най-корумпираната страна, трета по раждаемост, първа по смъртност и, забележете, първа в света по детски самоубийства. Говоря ви като медицинско лице.

Ако аз днес заставам и коленича пред вас, това е защото вие и аз в по-малка степен сте изорали доста голяма бразда в духовната нива на нашата нация. Аз се радвам, че също съм удостоен с тази награда, но мисля най-вече за това, което правя в „Пирогов“. Преди шест години създадох единствената в Европа детска клиника по смехо- и психотерапия. Разбира се, с помощта на работещите лекари. Но приоритет, и това го разбра и директорът на „Пирогов“ доц. Миланов, в детските клиники трябва да е грижата на духовното здраве на болното и на здравото дете. Защото болното духовно дете води до разболяване на физическото тяло, а когато физическото тяло се разболее, идват двете най-страшни болести на века. Това са неврозата и депресията. Днес 80%, не говоря глупости, от българския народ са болни от депресия, най-трудно лечимото заболяване, това всъщност е СПИН-ът на ХХI век.

Разбира се, правят се и ще се правят много програми за овладяване на уличната престъпност, за борбата срещу наркоманията, но лечението на душата ще бъде и е задача номер едно не само в България, но и в чужбина. Това се мъчим да правим и ние в „Пирогов“, защото моята система на лечение е не просто да правя смешки, а да им внушавам, че освен че са вече здрави и господари на съдбата, и други морални и етически стойности, които в последните 25 години се забравиха.

И още нещо – Христос има три думи, които са всъщност конституцията на живота. Те са благодаря, прости и обичам. Благодаря ви, че ви има. Простете, ако съм сбъркал нещо спрямо вас или спрямо народа си. Обичам ви.

Ние забравяме често, че животът е едно пристигане и отпътуване, че ние за много кратко време сме се видяли на гарите „Любов“ и „Смърт“. Аз вече съм на 75 години и бавно отивам към втората гара. На всички вас желая от цялата си душа никога да не напускате първата гара.

Проф. Борис Гондов

Проф. Борис Гондов

Проф. Валентин Старчев

Проф. Валентин Старчев

Вяра Анкова, Максим Минчев и Антон Дончев.

Вяра Анкова, Максим Минчев и Антон Дончев

RUM_2607

Николай Николаев, Валентин Старчев и Борис Гондов

Проф. Атанас Атанасов

Проф. Атанас Атанасов

Калинка Згурова

Калинка Згурова

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg