Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Батман Аполо“ от Виктор Пелевин – доминация на вампирите

История за кръвопийци, която подозрително прилича на действителността в посткомунистическа Русия

Рядко даващ интервюта, носещ черни очила и отсъстващ от собствените си премиери, Виктор Пелевин създава за себе си лична легенда, изтъкана от попкултура, eзотерична философия, политика и сатира. Снимка: Сноб.ру - „Батман Аполо“ от Виктор Пелевин – доминация на вампирите

Рядко даващ интервюта, носещ черни очила и отсъстващ от собствените си премиери, Виктор Пелевин създава за себе си лична легенда, изтъкана от попкултура, eзотерична философия, политика и сатира. Снимка: Сноб.ру

„Батман Аполо“ oт руския автор Виктор Пелевин е новият блокбъстър на книжния пазар. История, която няма нищо общо с реалността, и въпреки това подозрително прилича на нея. Текстът на един от най-провокативните и най-влиятелните съвременни интелектуалци излезе у нас в превод на Мария Чертова („Колибри“).

batman apolo

Автор на разкази, новели и на тринайсет романа („Омон Ра”, „Чапаев и Пустота”, „Generation П” му спечелват световна слава), носител на множество литературни награди, между които „Малкият Букър”, „Национален бестселър” и Германската литературна награда за сатира „Рихард Шонфелд“, Пелевин е най-успешният „мистификатор на руската действителност“ и също толкова мистериозен, колкото са и неговите герои. Рядко даващ интервюта, носещ черни очила и отсъстващ от собствените си премиери, той създава за себе си лична легенда, изтъкана от попкултура, eзотерична философия, политика и сатира.

В „Батман Аполо“ попадаме в света на „Империя V”. Рама Втори е изправен пред нелеката задача да се обучи в гмуркачеството. Гмуркачество не в какви и да е води, а в тези на смъртта. По време на пътешествието си този съвсем обикновен московски вампир се запознава с американката Софи, с която се изправят срещу „Батман Аполо“ – кръвопиец, хранещ се от хорското нещастие.

В един сюрреалистичен, постмодерен текст Пелевин въвежда читателя в ритуалите на вампирите, разбива мита за американската мечта и комиксоподобно изследва социалната действителност в посткомунистическа Русия. Протестите срещу Кремъл от 2011-а и 2012-а са точката, в която се събира времето на тези безсмъртни създания, използващи веществото М5 като основен източник на информация. Пелевин лавира между съвременната действителност и създаден от него свят, съществуващ паралелно на нашия. Свят, в който битката се повежда не от най-умния и прекрасен герой, а от най-подценявания и привидно невидим.

Смесица между фентъзи, социално-политическа сатира, философски трактат и комикс, „Батман Аполо“ кръжи около орбитата на въпроса „Има ли криза в съвременната култура?“. В романа ще откриете проекции на реални личности като Ксения Собчак, Алексей Наван и други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС