Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Батман и Жената-чудо не успяха да съборят Бачо Гичо*

Вече втори уикенд нашите борци за свобода са по-гледани от холивудските супергерои

Стоян Дойчев в образа на Асенчо и Александър Алексиев като бачо Гичо във филма „Възвишение“. Снимка: Стопкадър - Батман и Жената-чудо не успяха да съборят Бачо Гичо*

Стоян Дойчев в образа на Асенчо и Александър Алексиев като бачо Гичо във филма „Възвишение“. Снимка: Стопкадър

Ако говорим за пари, „Лигата на справедливостта“ е №1 тази седмица в българския боксофис. Но ако говорим за хора – зрителите поставят „Възвишение“ на върха.

Дори във втория си уикенд филмът на Виктор Божинов има повече публика от първия уикенд на холивудския блокбъстър, с втори най-висок бюджет в историята на киното. За „Лигата“ са похарчени $300 млн., а по неофициална информация „Възвишение“ струва 2,4 млн. лв. През уикенда американският филм е гледан от 23 710 зрители, а българският – от 24 895. При това чуждият е на 70 екрана, а нашият на 65. В крайна сметка „Лигата“ е с по-високи приходи (265 789 лв.) от българския (222 572 лв.), защото се прожектира в 3D и IMAX салони, където цената на билетите е по-висока.

Нашите борци за Освобождение продължават да са № 1 втори пореден уикенд. Миналата седмица сразиха Тор и героите на Агата Кристи от „Убийство в Ориент експрес“, а тази – Батман, Жената-чудо, Аквамен и прочие супергерои.

За първите си 10 дни „Възвишение“ има 76 828 зрители и приходи 658 680 лв., а „Убийство в Ориент експрес“, излязъл в един ден с нашия –  35 848 зрители и е изкарал 310 772 лв. За сравнение – дори „Тор: Рагнарок“ има на 10-ия си ден по-малко зрители от „Възвишение“ – 71 335 души.

Сред другите български филми в класацията е „Вездесъщият“, който има 40 685 зрители за 6 седмици по екраните, „Дамасцена“ за 3 седмици има 7 146 зрители, „12А“ за 10 седмици на екран – 56 757 зрители, „Слава“ за близо година на екран (51 седмици) има 7 888 зрители.

Вижте още: ВЪЗВИСЕНИ И В ДОБРО, И В ЗЛО


* Числата, публикувани в сайта на Националния филмов център, първоначално са били сгрешени, научи „Площад Славейков“ от продуцента на „Възвишение“ Иван Дойков. Грешката е била забелязана от екипа на продукцията, откъдето е подаден сигнал в НФЦ. По-късно данните са били коригирани. Според тях „Възвишение“ има за десетте си дни на екран 71 967 зрители и 611 540 лв. приход. За уикенда българският филм е гледан от 20 034 души, а „Лигата на справедливостта“ – от 23 710 зрители.

Извиняваме се, че сме подвели читателите! Но е редно НФЦ да отбележи в сайта си, че има промяна в първоначално подадената информация и да се извини за грешката.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах