Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Създадоха първото бебе с ДНК от трима души във Великобритания

При „бебета с трима родители“ има намален риск от генетични заболявания

За много родители естественото зачеване е възможно, но рисковано, и инвитро процедурата с гени от трети човек им дава шанс за здраво бебе. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Създадоха първото бебе с ДНК от трима души във Великобритания

За много родители естественото зачеване е възможно, но рисковано, и инвитро процедурата с гени от трети човек им дава шанс за здраво бебе. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото бебе с ДНК от трима души се роди във Великобритания, съобщават британските медии. Иновативната инвитро техника използва тъкан от яйцеклетката на здрав донор, за да се създаде ембрион, лишен от вредните мутации, които майките е вероятно да предадат на децата си.

Ембрионите комбинират сперма и яйцеклетка от биологичните родители с митохондрии от яйцеклетката на донора, следователно бебето носи ДНК на майката и бащата, но и малко количество генетичен материал – около 37 гена – от донора, обяснява „Гардиън“. Инвитро техниката дава на света т.нар. „бебета с трима родители“, въпреки че повече от 99,8% от ДНК в децата идва от майката и бащата. ДНК-то от донора засяга само митохондриите и няма да се прояви във външните белези например.

Деца с трима родители се раждат първо през 90-те години с т. нар. цитоплазмен трансфер. Процедурата се възприема като успешна, но се разглежда противоречиво от етична гледна точка, тъй като ембрионът приема митохондрии както от биологичната майка, така и от донора. След като два от ембрионите развиват генетични проблеми, приложението на процедурата е спряно в САЩ през 2001 г., макар и да не се доказва окончателно, че заболяванията са произлезли от смесването на митохондрии от две жени.

С новата техника, наречена митохондриална подмяна, митохондриите на майката са изцяло заменени от тези на здрав донор. Първото бебе с трима родители, създадено по новата техника, e регистрирано в Мексико през 2016 г., а процедурата е извършена с участието на екип лекари от Ню Йорк. След медицинската намеса детето се ражда здраво, въпреки че биологичната майка носи гени на Синдром на Лей, животозастрашаващо заболяване на нервната система. Преди инвитро процедурата жената е преживяла четири аборта и е родила две деца – едното умира на 6, другото само на 8 месеца.

Заболяванията, предизвикани от мутации в митохондриалната ДНК, са нелечими, като някои от тях завършват с летален край само дни или дори часове след раждането. За много родители естественото зачеване е възможно, но рисковано, и инвитро процедурата с гени от трети човек е единственият шанс за здраво бебе, пише Би Би Си.

Дефектните митохондрии могат да се наследят само от майката. Затова при инвитро техниката с митохондриално ДНК от донор, спермата от бащата се използва за оплождане на яйцеклетки от засегнатата майката и здравия донор. След това генетичният материал от яйцеклетката на донора се отстранява и заменя с този от оплодената яйцеклетка на двойката. Получената яйцеклетка има пълен набор от хромозоми и от двамата родители, но носи здравите митохондрии на донора вместо дефектните на майката. След това се имплантира в утробата.

Процедурата не е напълно сигурна и свежда риска от предаване на заболяването до минимум, но не го премахва изцяло. В някои случаи малкият брой анормални митохондрии, които неизбежно се пренасят от яйцеклетката на майката в яйцеклетката на донора, могат да се размножат, когато бебето е в утробата и това може да доведе до заболяване на детето.

Техниката с митохондриален донор е приложена в „Newcastle Fertility Centre“, след като през 2015 г. британският парламент премахва законовите ограничения за процедурата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС