Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Бедните американци! Путин ще им помогне!“

Как звучат най-нелепите пропагандистки твърдения в Русия за „загниващия Запад“

Групата пенсионери „Отрядите на Путин“ неотдавна призова Илон Мъск да се премести в Русия, където ще може да развихри потенциала си. Снимка: Скрийншот - „Бедните американци! Путин ще им помогне!“

Групата пенсионери „Отрядите на Путин“ неотдавна призова Илон Мъск да се премести в Русия, където ще може да развихри потенциала си. Снимка: Скрийншот

Подборка от най-нелепите пропагандистки измислици за състоянието на Европа в руските медии публикува сайтът „Новая газета. Европа“. Материалът на Ирина Петровская започва с разказ за случайно видян репортаж по телевизията – възрастна рускиня ридаела: „Бедните американци! Колко ми е мъчно за тях! Как страдат!“. Нейната приятелка я успокоявала: „Не се тревожи. Путин ще им помогне. Той помага на всички“.

Паралелът, който Петровская прави с пропагандното звучене на медиите по време на Студената война, не е в полза на днешните времена. Архаичната риторика, обяснявана тогава с Желязната завеса, днес е още по-ретроградна, защото завесата за кратко се беше вдигнала.

В материала са представени някои от най-често повтаряните и най-нелепи пропагандни твърдения в популярни руски телевизии:

„Тази седмица в Европа започнаха да разбират какво означава Студена война. В Швейцария въведоха нови правила за отопление на дома. За нарушение ще се смята повишаване на температурата над 19 градуса, за което съдът може да постанови наказание затвор до три години. Добре се смее не този, който има 50 джендъра, а този, който има нефт, газ, въглища и дърва.“ („Международна пилорама“, НТВ)

„На Европа ще ѝ се налага да избира между топлина и храна. На хората вече не им стигат парите да си плащат наема, няма отопление. Трудно ни е“, казва един от участниците в протеста. „В училището, където учат децата ми, е 11 градуса. Кметство на Руан, още дълго ли ще замразявате децата ни“, пишат родители в Туитър. В Париж е черен четвъртък: фактически изцяло е спряло метрото, не пътува всеки трети автобус.“ („Новини от седмицата“, канал „Русия 1“)

„На жителите на Великобритания им се наложи да се откажат от пътешествия дори в собствената си страна. Твърде скъпо е. Повече от това, всеки десети англичанин продава личния си автомобил.“ („Време“, Първи канал)

„Показваме ви снимка на европейски потребители, които в съботното утро отиват да пазаруват. В Рим и в Неапол в отделите за паста картинката е една и съща – празни щандове. В Испания няма нито ориз, нито масло, нито брашно. В Германия свърши олиото. В Италия продават само по две бутилки на човек.“ („Новини“, канал „Русия 1“)

„Предлагат да се икономисва тоалетната хартия, която вече поскъпна с 33%. Британските медии припомниха многократната употреба – купуваш плат и го переш веднъж на седмица. Британците не я оцениха.“ („Русия 24“)

„В последно време все повече французи се сблъскват с необходимостта да използват в официална кореспонденция неутрално местоимение. „Уважаемо то“. („Международна пилорама”, НТВ)

Антизападната кампания, разцъфнала щедро след 24 февруари, започва не от въвеждането на санкциите, а много по-рано, подчертават от „Новая газета“. Авторът припомня, че преди няколко години в НТВ са разказвали как Дания е била залята от зоофили, защото содомията (влечение към животни) била забранена в страните от ЕС. Финалната фраза на репортажа била „Лошо е да си животно в Дания“. Това така разтърсило депутата от руската Дума Алексей Журавльов, че той с пълна сериозност заявил в програмата „60 минути“:

„В Дания е открит публичен дом за зоофили, където можеш да отидеш и да изнасилиш костенурка!“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg