Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бедствие в „Сълзата“ и Военния театър

Река тече по театралната улица "Раковски" в столицата. Снимка: Андроника Мартонова - Бедствие в „Сълзата“ и Военния театър

Река тече по театралната улица "Раковски" в столицата. Снимка: Андроника Мартонова

Два столични театъра преживяват истинско бедствие след ледената стихия, помляла София във вторник следобяд. Щетите в „Сълза и смях“ и „Армията“ са огромни. 

Покривът на „Сълзата“ е пробит. Водата е заляла електрическите табла, инсталацията е претърпяла токов удар и е изгоряла. Фоайето на читалище „Славянска беседа“ се е превърнало в малко езеро, вода има и на сцената на театъра.

„Сълза и смях“ се стопанисва от частното читалище „Славянска беседа“. Шансът да им помогне държавата е малък. Директорът Петър Райжеков разкри пред „Площад Славейков“, че не очаква да се погрижат за тях от Министерството на културата. Зам.-министър Васил Василев обаче заяви, че ще се опитат да им помогнат.

Тежки материални загуби от градушката е претърпял и Военният театър. Там са проявили бърза реакция и са изключили електрическата инсталация. Директорът Мирослав Пашов разказва, че силната буря е вдигнала ламарина от покрива им, откъдето с огромна сила са нахлули вода и лед. Заляти са  осветителната и звуковата кабина, което ги прави неизползваеми. Съсипан е втори балкон, където водата се е просмукала в дървения паркет, плюшът по стените е смъкнат, гипсовите орнаменти по тавана са мокри и вероятно ще изпопадат, разказва Пашов. Унищожен е един от наскоро ремонтираните гардероби на театъра, костюмите са подгизнали… Всички от администрацията и от техническите служби на театъра са ринали лед от покрива, където ледените топчета и буци са им били до колене.

Улица "Раковски" пред Военния театър минути след ледения порой. Снимка: Александър Урумов

Улица „Раковски“ пред Военния театър минути след ледения порой. Снимка: Александър Урумов

„Ад, такъв потоп не съм виждал, – казва Пашов. – Кахлените улуци не са могли да поемат това огромно количество вода и лед и са разбити. Мазето е наводнено. Вода е текла дори по кабелите!“

До началото на новия сезон в „Армията“ ще се възстановяват от пораженията. Театърът е застрахован в „Алианц“, така че притеснения за средства по ремонта нямат.

Градушка над Ротондата "Св. Георги". Снимка: Пламен Конов

Градушка над Ротондата „Св. Георги“. Снимка: Пламен Конов

„По Закона за държавната собственост на всички културни институти, които имат публична държавна собственост, са застраховани“, обясни пред „Площад Славейков“ зам.-министърът на културата Васил Василев. Той е начело на кризисния щаб, сформиран в Министерството.

В Народния театър пораженията са най-малко, разкри Василев – счупени са стъклата на една капандура и два прозореца. В Софийска опера всичко било наред. Народната библиотека има 9 потрошени прозореца. Националната гимназия по полиграфия има счупени стъкла, наводнени коридори, дворът е в клони, паднала е мазилка.

До утре наобяд Министерството на културата ще описва щетите в подчинените им институти, за да бъдат оценени пораженията от природното бедствие. Сред унищожената собственост най-скъпа е техниката. Възстановяването й ще струва хиляди левове, твърди Василев.

Площад "Славейков" се превърна в езеро след бурята. Снимка: Георги Златарев

Площад „Славейков“ се превърна в езеро след бурята. Снимка: Георги Златарев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg