Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бейрут с музей в 124-метрова кула

Проектът за ново културно пространство в ливанската столица е вдъхновен от италианските кампанили и арабските минарета

В експозицията ще има 2300 творби, създадени от началото на ХХ век до 2015 г. - Бейрут с музей в 124-метрова кула

В експозицията ще има 2300 творби, създадени от началото на ХХ век до 2015 г.

Бейрут строи нов модерен арт музей с дизайн, вдъхновен от италианските кампанили и арабските минарета. Сградата ще има 124-метрова кула, става ясно от плановете на екипа, спечелил архитектурния конкурс за изпълнение на проекта, предава „Гардиън“.

В музея ще бъдат експонирани 2300 творби от началото на ХХ век до 2015 г. – включително произведения на 470 ливански художници, селектирани от тамошното Министерство на културата. Първата изложба е планирана за откриване през 2020-а. Основната колекция на музея ще е формирана от хиляда експоната.

В комплекса ще бъде изградена и градина.

В комплекса ще бъде изградена и градина.

Много от произведенията на бъдещия музей в момента са пръснати в момента из президентските дворци, в парламента или в правителствени сгради в държавата. С помощта на германското посолство в Ливан творбите ще бъдат реставрирани преди да бъдат окачени в залите под кулата.

Самата постройка ще е разделена на дузина 12-метрови кубове. По-ниските от тях ще функционират като изложбени зали, а в останалите ще има библиотека, временни експозиционни помещения, учебни зали.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Мястото отгоре

Сградата, погледната отгоре

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах