Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Беларуски изгнаник с протестен пърформанс в София срещу Лукашенко

Изпълнението е част от програмата на „АСТ Фестивал за свободен театър“

Коленичил пред стената, с ръце зад гърба и глава, наведена надолу, Шугалеев пресъздава образи на свои сънародници, опълчили се срещу режима в Беларус. Снимка: ACT Фестивал - Беларуски изгнаник с протестен пърформанс в София срещу Лукашенко

Коленичил пред стената, с ръце зад гърба и глава, наведена надолу, Шугалеев пресъздава образи на свои сънародници, опълчили се срещу режима в Беларус. Снимка: ACT Фестивал

Пърформанс протест срещу диктаторския режим на Лукашенко в Беларус е сред спектаклите в програмата на тазгодишния „АСТ Фестивал за свободен театър“. Неговото 12-то издание ще се проведе между 13 и 30 октомври под мотото „Директно включване“ и ще представи силна международна и българска програма с гастроли на творци и трупи от Беларус, Бразилия, Франция, Словения и Испания.

Сред заглавията е „Телефонът на абоната е изключен или се намира извън обхват“ на Игор Шугалеев от Беларус, който живее в изгнание от родината си. Моноспектакълът му, който може да се гледа на 15 октомври от 20 ч. в „Топлоцентралата“, е вик за подкрепа за гражданското общество на Беларус, което през 2020 г. в разгара на пандемия от Ковид-19 протестира срещу преизбирането на Александър Лукашенко, президент на страната от 1994 г. Демонстрациите бяха брутално потушени от правителството, десетки бяха арестувани, разпитвани, появиха се обвинения за изтезаване и целенасочен тормоз. Част от протестиращите просто изчезнаха, при набиране на телефонния им номер се чува познатото „Телефонът на абоната е изключен или се намира извън обхват“.

Придружен от видеопрожекции на живо и шумно тиктакащ часовник, Шугалеев се излага на метод на мъчение, с който са заплашени протестиращите в страната му. Коленичил пред стената, с ръце зад гърба и глава, наведена надолу, той опитва невъзможното: да даде лице на измъчените хора – повечето от които са се превърнали само в число или няколко пиксела в медиите.

„Директно включване“ ще има и от България, ще бъдат представени независими спектакли в различни жанрове и с широка тематика, селектирани в партньорство с театрална компания „Момо“. Сред тях е и „Сцени на разсъмване“, който на 13 октомври ще даде официално начало на фестивала в Националния студентски дом. Спектакълът с режисьор Юлиана Сайска е за тънката линия между съня, спомена и кризата на предстоящия ден, в който се случва проясняването на съзнанието. Работата търси отговор на въпросите как участваш в света като твоя реалност, кое наричаме реалност, как да разпознаем собствените си чувства и да ги легитимираме, в какво се превръща способността ни за чувстване…

Спектаклите от „ACT 2022“ са предназначени за широка и разнородна публика, изтъкват организаторите, а освен тях ще бъде представена и богата паралелна програма. В нея се открояват партньорствата с платформата „Нови драматургии“, благодарение на които ще можем да видим и чуем две знакови знамена от американската независима сцена – Томас де Франц и Брайън Роджър; платформата „Радар София“, които ще се включат с представянето на резултатите от уъркшопа на египетския артист Ислам Елнебиши, и габровският „Дом на хумора и сатирата“, който ще представи премиерно документалния си филм „Смехът и свободата“.

В програмата на ACT тази година ще бъдат проведени образователни и дискусионни модули със специални гости от Европейската асоциация за независими изпълнителски изкуства, Платформата за изпълнителски изкуства в Берлин и много други, както и уъркшопи, водени от Христо Христозов, Стефан Щерев и Димитър Узунов. За първи път активно участие в осъществяването на фестивала ще вземат младежите от актьорска школа „Драмеди“.

Останалите събития от програмата ще се проведат в „Топлоцентрала“, „Дерида Денс Център“ и Национален студентски дом. Пълната програма можете да откриете на www.actfest.org.

„АСТ Фестивал за свободен театър 2022“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична община и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg