Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Белгия отново се бори с враг отвътре

На атентатора му стига да има късмет само веднъж, а полицията трябва да има всеки път

Две експлозии на международното летище в Брюксел и една в метрото, близо до Европейската комисия и Съвета на ЕС, убиха поне 34 души и раниха над 130, голяма част тежко. - Белгия отново се бори с враг отвътре

Две експлозии на международното летище в Брюксел и една в метрото, близо до Европейската комисия и Съвета на ЕС, убиха поне 34 души и раниха над 130, голяма част тежко.

Тази сутрин Белгия стана поредната европейска страна, пострадала от голяма терористична атака. Сцените в Брюксел могат да послужат като гротескно напомняне, че тази война не е свършила. След ареста на Салах Абдеслам, главния заподозрян за убийствата в центъра „Батаклан“ в Париж през ноември, белгийските власти предупредиха за вероятността от актове на отмъщение: може би зрелищни зверства, целящи смъртта на стотици. Те дойдоха четири дни по-късно на брюкселско летище и на станция на метрото – демонстрация на способността на джихадистите да се реагира бързо. И напомнят, че на техния капацитет за зверства далеч не е изчерпан.

След такава атака можем да очакваме потоп от обяснения, повечето погрешни. Едно от най-често срещаните е, че ислямският тероризъм е отговор на външната политика на западните страни – макар че малко западни страни имат толкова слабо активна външна политика. По-трудната истина е, че белгийските проблеми, както и тези на френския им съсед, са предимно вътрешни. И както показват нападенията в Моленбек, там има зони, в които полицията и службите за сигурност влизат само в изключителни случаи, а местните жители са готови да скрият и подслонят всеки издирван терорист.

Както съобщихме в началото на парижките атаки през ноември, проблемите на Белгия и Франция се свеждат до масовата мюсюлманска миграция и отказа от асимилация от някои от новодошлите. В Белгия и Франция, както и в Обединеното кралство, е най-вероятно терористите да произлизат от зоните с непропорционално голямо мюсюлманско мнозинство. След ареста на Абдеслам в Моленбек се появиха информации за нападения на местни младежи срещу белгийските сили за сигурност. Това не се случи, само защото полицаите са навлезели в „тяхната“ територия, а защото властите задържаха някой, от когото те се възхищават.

От години на белгийците се гледа като на слабото звено в отбраната на Европа. Брюксел вярваше, също както и британските власти преди 7 юли, че ако оставят ислямистите да се разполагат като у дома си, терористите ще пощадят страната, която им е дала убежище. Тази идея, разбира се, се оказа пълна заблуда.
Въпреки че Белгия има определени проблеми със сигурността, важно е да не забравяме, че такива атаки могат да се случат навсякъде. Причината вече повече от десетилетие да не е имало голямо терористично нападение във Великобритания, не е защото ислямистите не са поискали. Поне половин дузина атентати в ирландски стил бяха предотвратени от британските служби само през миналата година. Фактът, че тези атаки не се случиха, е вследствие на изключителната работа на британските служби за сигурност и отчасти на географията, която прави по-трудно пристигането на стотици хиляди мюсюлмани.

Джихадистките заплахи нарастват, но заедно с тях нарастват и способностите ни да им се противопоставяме. Но както гласи известната поговорка на ИРА – ­достатъчно е атентаторът да има късмет само веднъж, докато полицията трябва да има късмет всеки път. Засега ние, британците, имаме късмет, но няма никаква гаранция, че късметът ни ще продължи. ­

Вижте още: БИТКАТА ЗА ЕВРОПА: КАК ДА Я СПЕЧЕЛИМ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах